Novi sukobi u Sudanu nakon isteka sporazuma o prekidu vatre

Jedan vojni avion se srušio u Omdurmanu, javlja Rojters. Među oblastima u kojima su prijavljene borbe bile su centralni i južni Kartum i Bahri.

„U južnom Kartumu živimo u strahu od bombardovanja, zvukova protivavionskih topova i nestanka struje. U pravom smo paklu“, rekla je 34-godišnja stanovnica Sara Hasan.

Osim glavnog grada, smrtonosne borbe su izbile i u udaljenom zapadnom regionu Darfura. Sporazum o prekidu vatre počeo je 22. maja i istekao je u subotu uveče, što je dovelo do izvesnog smanjenja intenziteta borbi i ograničenog humanitarne pomoći pristupa, ali je kao i prethodni sporazumi o primirju više puta prekršen.

Saudijska Arabija i SAD saopštile su da nastavljaju sa svakodnevnom saradnjom sa delegacijama vojske i RSF-a, koje su ostale u Džedi, i pored toa što su prošle nedelje obustavljeni pregovori o produženju mira.

U sukobu vojske i paravojnih snaga koji je počeo sredinom aprila dosad je stradalo više stotina ljudi, a oko 1,2 miliona ljudi je raseljeno unutar zemlje, dok je još 400.000 osoba pobeglo u susedne države.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike