Novi problemi „Boinga“, avion prizemljen u Denveru nakon što mu je otpao poklopac motora

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je istraga u toku.

Avio-kompanija „Sautvest erlajns“ navela da će timovi za održavanje pregledati letelicu, koja je poletela u 7:49 po lokalnom vremenu, a na aerodrom se vratila u 8:15.

Let je dostigao visinu od oko 10.000 stopa (oko 3.000 metara) pre nego što se bezbedno vratio 25 minuta nakon poletanja na Međunarodni aerodrom u Denveru.

U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade. Povređenih nije bilo.

Putnici i stjuardese čuli glasan udarac

U snimljenom razgovoru kontrole letenja, jedan od pilota je rekao da je „nekoliko putnika i stjuardesa čulo da je nešto glasno udarilo u krilo“.

Iz kompanije „Sautvest erlajns“ izvinjavaju se putnicima zbog neprijatnosti, ali nisu želeli da navedu kada je motor aviona poslednji put održavan.

„Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i njihovog kašnjenja, ali naš najveći prioritet stavljamo na krajnju bezbednost naših putnika i zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo, ova letelica je na redovnim letovima od 2015. godine.

Novi problemi za „Boing“

Kompanija „Boing“ odbila je da komentariše najnoviji incident, a za sve informacije uputila je na avio-kompaniju „Sautvest erlajns“.

Ovo je najnoviji u nizu mehaničkih problema koji muče „Boingove“ avione u proteklih nekoliko meseci, iako se kompanija godinama suočavala sa ispitivanjima u pogledu bezbednosti svojih letelica.

„Boing“ je suočen sa intenzivnim kritikama od kada je 5. januara otpao deo trupa aviona „boing 737 maks 9s“ kompanije „Aljaska erlajns“ na visini od 4.800 metara.

Posle tog incidenta, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je prizemljila „boing 737 maks 9“ na nekoliko nedelja, zabranila „Boingu“ da poveća proizvodnju tog tipa aviona i naredila da razvije sveobuhvatan plan za rešavanje „sistemskih problema kontrole kvaliteta“ u roku od 90 dana.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje i nekoliko nedavnih problema sa motorima „Boingovih“ avioni kompanije „Sautvest erlajns“.

Avion „Sautvest erlajnsa“ je u četvrtak prekinuo poletanje na aerodromu u Teksasu nakon što je posada prijavila probleme sa motorom. Pored toga, istražuje se i let „Sautvest erlajnsa“ 25. marta. kada se avion vratio na aerodrom Ostin u Teksasu pošto je posada takođe prijavila mogući problem sa motorom.

I 22. marta avion „Sautvest erlajnsa“ vratio se na aerodrom u Fort Loderdejlu na Floridi nakon što je posada prijavila isti problem.

(RTS)