Novi napadi IDF-a u blizini bolnica Naser i El Amal; Huti: Američki i britanski vazdušni udari u Jemenu

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, postupajući po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela, koja je tražila da sud donese hitnu meru i naredi Izraelu da obustavi svoju operaciju u Pojasu Gaze – nije naredio prekid vatre u toj palestinskoj enklavi, ali je naložio Izraelu da preduzme sve mere „u okviru svojih ovlašćenja“ da spreči sva dela koja pokriva konvencija o genocidu.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je da je presuda MSP važan događaj koji je doprineo izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi.

Islamski džihad, koji se bori zajedno sa Hamasom protiv Izraela u Gazi, osudio je to što MSP nije zahtevao – hitan prekid vatre.

Nakon presude, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je tvrdnje o genocidu kao „nečuvene“ i obećao da će nastaviti s ratom. 

Istovremeno se nastavljaju borbe širom Pojasa Gaze. Hamas je saopštio da je u blizini izbegličkog kampa Magazi u centralnom Pojasu Gaze napravio zasedu grupi od sedam izraelskih vojnika.

IDF, s druge strane, navodi da nastavlja s akcijama u Kan Junisu. Tvrdi da su borbeni avioni izraelske avijacije pogodili nekoliko lokacija Hamasa u oblasti Kan Junisa, uključujući stanove koje koriste operativci, skladišta oružja, osmatračnice i poligone.

Pozvao je stanovnike nekoliko naselja zapadnog dela Kan Junisa, da se evakuišu u obližnju oblast Mavasi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 26.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Prema navodima Ministarstva zdravlja iz Gaze, najmanje 26.083 Palestinca poginulo je od 7. oktobra, dok je povređeno 64.487.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. 

Vazduhoplovne snage Izraela gađale su položaje Hezbolaha na jugu Libana nakon što su, kako je saopštila izraelska vojska, sa libanske teritorije ispaljene rakete na sever Izraela.

(RTS)


Ostavite komentar