Novi gaf Bajdena – pomešao Gazu sa Ukrajinom i to dva puta

Američki predsednik potvrdio je da će humanitarna pomoć biti bačena iz aviona u Gazu i rekao da Vašington insistira da Izrael uradi više da se omogući pomoć gladnima, pogođenim ratom, rekavši da su životi dece ozbiljno ugroženi.

Međutim, Bajden je dva puta u zabuni rekao da će pomoć Ukrajini biti upućena izbacivanjem iz aviona, zbog čega su zvaničnici Bele kuće morali da objašnjavaju da je mislio na Gazu.

Bajden je ovo izjavio tokom posete italijanske premijerke Đorđe Meloni Vašingtonu.

„Pomoć koja stiže Gazi nije dovoljna, ni blizu. Životi nevinih su ozbiljno ugroženi, kao i dečji životi. Nećemo stajati sa strane i gledati, dok ne dostavimo još pomoći tamo. Treba da dovezemo stotine kamiona u Gazu, ne samo nekoliko“, rekao je Bajden.

Prethodnog meseca, tokom kratkog obraćanja naciji, Bajden  je načinio lapsus govoreći o ratu Izraela i Hamasa, pomešavši predsednike Meksika i Egipta.

U februaru je imao još dva gafa, rekavši da je o pobuni na Kaptolu od 6. januara 2021. razgovarao sa nekadašnjim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom,  četiri godine nakon smrti evropskog političara.

Bajden je pobrkao i aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona sa bivšim liderom Fransoa Miteranom, koji je umro pre skoro 30 godina.

(RTS)