Novi diplomatski incident između Francuske i Italije oko migranata

Novi diplomatski incident između Francuske i Italije izbio je ponovo zbog migranata nekoliko dana pošto je francuska vlada izjavila da će poslati 150 policajaca i vojsku na granice sa Italijom ne bi li kontrolisala nelegalni ulazak migranata u Francusku.

Gerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova Francuske, u četvrtak 4. maja je izjavio da je „Meloni, na čelu vlade ekstremne desnice koju su izabrali prijatelji Le Penove, potpuno nesposobna da reši problem sa migrantima zbog čega je bila izabrana“.

Šef francuske policije Darmanin dodaje: „Imamo veliki priliv migranata, iznad svega maloletnika na jugu Francuske. Tunis je u takvoj političkoj situaciji koja ih navodi da se kreću, iznad svega preko Italije a ta zemlja je nesposobna da se suoči sa tim pritiskom. Meloni je baš kao Le Pen izabrana jer je govorila „videćete ovo, videćete ono“ a ono što mi vidimo jeste da se imigracija ne zaustavlja i da samo raste. Italija je u velikoj migrantskoj krizi“.

Vlada Emanuela Makrona strahuje da će migranti koji stižu na italijanske obale preko poluostrva stići do Francuske što oni nikako ne žele. Vlada je takođe morala da odloži odluku o novom zakonu o imigraciji jer nije bilo dovoljnog broja glasača u Parlamentu.

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani izjavio je da neće otići u Pariz gde je trebalo da se sretne sa ministarkom Katrin Kolonja.

„Uvrede koje je izgovorio ministar Gerald Darmanin su neprihvatljive. To nije duh kojim bi trebalo da se suočimo sa zajedničkim evropskim problemima“ – napisao je italijanski ministar na svom Tviter profilu.

Posle diplomatske krize u novembru 2022. godine zbog slučaja broda nevladine organizacije SOS Mediteran Ocean Viking, odnosi između vlada iz Rima i Pariza su se popravili. Upravo je Darmanin primio ministra unutrašnjih poslova Italije, Marija Pjantedozija, te je pored posete Tajanija, sada otkazane, trebalo da dva ministra zajedno odu u Tunis.

Nakon što je italijanski ministar otkazao put u Pariz, ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolonja je objavila notu u kojoj piše:

„Tema imigranata je problem kojim bi trebalo da se bave sve zemlje Evropske unije jer samo uz miran dijalog i konsultacije možemo da budemo uspešni i efikasni. Odnosi Francuske i Italije se baziraju na uzajamnom poštovanju, kako naših zemalja tako i naših vlada. Francuska vlada želi da sarađuje na solidaran način sa Italijom ne bi li se zajedno suočili sa zajedničkim izazovom a to je izuzetno brzo uvećanje broja imigranata koji dolaze iz Centralnog Mediterana.“

Premijerka Elizabet Born traži od Elizea da dopusti odlazak 150 policajaca i vojnika na granicu sa Italijom što nikako ne predstavlja „duh evropske solidarnosti“ jer Makronova vlada tvrdi da je na njima mnogo veći teret kada su migranti u pitanju u odnosu na Italiju, naime u Francuskoj, po njihovim navodima utočište nalazi 120 685 stranaca dok ih je u Italiji 53 610.

Italijanska tajna služba je procenila da bi narednih sedmica ka Italiji sa obala Libije moglo da krene čak 685 000 migranata, pišu italijanski mediji.

(RTS)