Nova runda pregovora u Kairu, bez napretka; racije izraelske vojske na Zapadnoj obali

Borbe u Pojasu Gaze traju pola godine, a izraelski premijer Benjamnin Netanjahu tvrdi „da su na korak od pobede“, dok vojska najavljuje ofanzivu na Rafu i sever palestinske enklave.

Egipat će biti domaćin nove runde pregovora o mogućem primirju i oslobađanju izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika. Tel Aviv i Hamas su potvrdili učešeće. Dijalogom će posredovati i Sjedinjene Države, te Katar, dok će Mosad, Šin Bet i CIA biti deo delegacija.

Ujedinjene nacije potvrđuju da je situacija u Gazi katastrofalna, što prikazuju brojke – više od 32.000 poginulih, 75.000 ranjenih i dva miliona prinudno raseljenih.

Predsednik parlamenta u Iranu smatra da Izraelu sledi „neizbežna osveta“ zbog udara na njihov konzulat u Siriji, dok visoki zvaničnik upozorava da „nijedna izraelska ambasada nije bezbedna“.

Pretnje je uputio i Izrael, ovaj put Hezbolahu, navodeći da je sprovedena još jedna faza priprema za rat sa libanskom organizacijom, a brigada Al Kasam poručuje trupama Vojske Izraela da će njeni pripadnici “goreti na ulicama Gaze“.

(RTS)