Nova optužnica protiv Hantera Bajdena, tereti se da nije platio milionski iznos poreza

Prema optužnici koju je podigao u okružni sud u Kaliforniji, Hanter Bajden (53) je optužen za tri krivična dela i šest prekršaja u vezi sa neplaćanjem poreza.

Kako navodi Rojters, Bajdenu preti kazna do 17 godina zatvora ukoliko bude osuđen.

Ministarstvo pravde SAD je navelo da je sin američkog predsednika duguje najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza za period od 2016. do 2019. godine.

Dodaje se da je umesto toga potrošio ogromne sume novca na, kako se navodi, drogu, poslovnu pratnju, luksuzne hotele, iznajmljene nekretnine, egzotične automobile, odeću i druge stvari, uključujući više od 70.000 dolara za programe odvikavanja od narotika.

U optužnici se navodi da je on ostvario velike zarade dok je bio član upravnih odbora ukrajinskog industrijskog konglomerata „Burisma“ i kineskog investicionog fonda.

Tužioci su tvrde da je sni predsednika SAD između 2016. i oktobra 2020. imao bruto prihod veći do sedam miliona dolara.

To uključuje skoro 2,3 miliona dolara koje je primo kao član Upravnog odbora „Burisme“ između 2016. i 2019. godine, navodi se u podnesku.

Povezanost Hantera Bajdena sa Burismom bila je u fokusu višegodišnjih napada republikanaca koji su ga optuživali da koristi svoje prezime kako bi zaradio novac u inostranstvu.

Još nije poznato kada će se Hanter Bajden pojaviti na sudu.

Hanter Bajden je i ranije bio suočen s optužbama za neplaćanje poreza, a u oktobru je na sudu u Delaveru rekao da se ne smatra krivim po optužnici da je lagao da nije koristio droge prilikom nabavke pištolja.

(RTS)


Ostavite komentar