Netanjahu: Uprkos pritisku ne odustajemo od napada na Rafu; SAD isporučile četvrti paket pomoći Gazi

Najmanje pet osoba je poginulo, a 10 je povređeno kada su na njih pali paketi sa humanitarnom pomoći ispušteni iz aviona nad Pojasom Gaze. Do nesreće je navodno došlo zbog kvara na padobranu, koji se nije otvorio. Kutije sa humanitarnom pomoći su se u slobodnom padu sručile na mnogo ljudi koji su se okupili da sačekaju pomoć.

Vojska SAD isporučila je četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, a predsednik Džozef Bajden najavio je da će Sjedinjene Američke Države izgraditi privremenu luku na obali Gaze, kako bi se omogućio brži ulazak humanitarne pomoći – vode, hrane i lekova u većim količinama u tu palestinsku enklavu.

Evropska unija već ovog vikenda očekuje otvaranje pomorskog koridora za isporuku pomoći – sa Kipra do obale Gaze.

Istovremeno, izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha. Premijer Benjamin Netanjahu poručio je da uprkos međunarodnom pritisku ne odustaje od kopnenog napada na Rafu.

Na zahtev Izraela – SAD, Velika Britanija i Francuska podnele zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razmatrao izveštaj o seksualnim zločinima koje su počinili pripadnici Hamasa 7. oktobra dok ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju Palestinaca zatvorenih na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

Nad Adenskim zalivom oboreno je više krstarećih raketa i dronova ispaljenih sa teritorije pod kontrolom Huta u Jemenu. 

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. 

(RTS)