Netanjahu: Pokušavamo da završimo posao sa minimalnim civilnim žrtvama, ali nismo uspešni; IDF: Pet naoružanih Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 42. dan. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Odbrambene snage Izraela (IDF) ulaze u sledeću fazu kopnene ofanzive u Gazi, kao i da su zauzele zapadni deo grada. Načelnik generalštaba IDF-a naveo je da su blizu da unište vojni sistem Hamasa na severu Pojasa Gaze.

Tvrde da su u bolnici Šifa izraelski vojnici pronašli „značajne stvari“, ali nisu precizirali o čemu je reč.

Izraelska vojska saopštila je da je u zgradi, u blizini bolnice Šifa u Gazi pronašla telo taoca iz Izraela. Kako navode, reč je o 65-godišnjoj ženi koja je oteta 7. oktobra, a vojska i policija su obavestile njenu porodicu.

Humanitarna situacija u celom Pojasu Gaze je sve teža. Zbog nedostatka uslova za rad, zatvorena je još jedna bolnica u Gazi, a 45 pacijenata koji su čekali na operaciju ostavljeni su u prostoru za prijem.

Kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku Tomas Vajt.

Nedostatak goriva pravi i probleme sa telekomunikacijom i predviđa se potpuni prekid veza.

(RTS)


Ostavite komentar