Netanjahu: Odbacujemo zahtev za predajom Izraela u zamenu za taoce; Hamas: Napad 7. oktobra bio je neophodan korak

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu negirao je da je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu rekao da ne isključuje mogućnost stvaranja palestinske države.

Netanjahuov komentar došao je nakon što je Si-En-En, pozivajući se na osobu upoznatu sa razgovorom, izvestio da je Netanjahu rekao Bajdenu da njegove javne izjave od prethodnog dana, u kojima izgleda da odbacuje ideju stvaranja palestinske države – nisu imale za cilj da isključe taj ishod u bilo kom obliku.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, koji je poručio da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir odgovorio je da nikada neće prihvatiti stvaranje palestinske države.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako je navelo, u napadima je ubijeno 24.927 Palestinaca, a ranjeno 62.388.

I tokom jučerašnjeg dana izraelske snage izvele su racije širom Zapadne obale, i uhapsile 22 Palestinca, uključujući žene i decu, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika. Time se ukupan broj uhapšenih Palestinaca od 7. oktobra popeo na 6.115.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. U izraelskom napadu na južni Liban ubijen je pripadnik Hezbolaha i još jedan libanski državljanin, izjavila su dva bezbednosna libanska izvora.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za napad u kojem je ubijeno pet pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji, javili su državni mediji.

Snage centralne komande SAD uništile su tri protivbrodske rakete koje su Huti planirali da lansiraju prema južnom delu Crvenog mora, saopštila je američka vojska.

(RTS)


Ostavite komentar