Netanjahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne oslobodi taoce; Crveni polumesec: Snažni napadi kod bolnice Al Kuds

Žene i deca čine većinu od najmanje 15 ubijenih i desetine ranjenih u izraelskom napadu na najveću školu na severu Gaze, u izbegličkom kampu Džabalija. Bombe su pogodile dvorište škole, gde su šatori sa hiljadama izbeglica. U napadu je pogođen i deo škole u kojoj su žene pekle hleb.

Palestinske vlasti tvrde da su izraelske snage pogodile vozilo hitne pomoći – ubijeno je 15 osoba, 60 je ranjeno, gotovo 8.500 od početka sukoba. IDF odgovara da su meta napada bili pripadnici Hamasa, za koje tvrde da se kriju u civilnim objektima.

Vojno krilo Hamasa tvrdi da je više od 60 talaca nestalo zbog izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

Posle razgovora američkog državnog sekretara Blinkena i arapskih lidera, u Jordanu ostaju bledi izgledi za skoro primirje u Gazi. Arapski zahtev za hitni prekid vatre – Entoni Blinken je odbio uz ocenu da bi to dalo šansu Hamasu da se pregrupiše.

Složili su se samo da za 600.000 raseljenih Palestinaca, koji su se sklonili u zgrade UN, u Gazi – nema sigurnog mesta. Izrael je ranije odbio američke pozive na pauzu u bombardovanju dok više od 240 talaca ne bude oslobođeno.

Sa druge strane, američki predsednik Bajden kaže da je postignut napredak ka određivanju „humanitarne pauze“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prekinuo je kontakte s izraelskim premijerom. Ankara je povukla svog ambasadora u Izraelu zbog, kako je navela, humanitarne tragedije u Pojasu Gaze, i odbijanja Izraela da pristane na prekid vatre.

Preko graničnog prelaza Rafa iz Egipta u Gazu ušlo je 30 kamiona sa humanitarnom pomoći.

(RTS)


Ostavite komentar