Netanjahu najavio planove za evakuaciju civila iz Rafe; Crveni polumesec: IDF upale u bolnicu u Kan Junisu

Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gde je ubijeno više od 20 hamasovaca. Na meti IDF-a bio je pogranični grad Rafa, poginulo je 13 Palestinaca.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres rekao je da raseljeni Palestinci zarobljeni u Rafi, blizu granice s Egiptom, nemaju gde da potraže sklonište dok se izraelske snage pripremaju za napad koji bi, prema mišljenju humanitarnih grupa, mogao da rezultira gubitkom velikog broja civila.

„Svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovakvim uslovima, gde se nalazi više od milion, verovatno milion i po Palestinaca, koji traže utočište, bez plana zaštite civila, bila bi katastrofa, i ne podržavamo to“, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

U međuvremenu, delegacija Hamasa stigla je u Kairo na razgovore o potencijalnom prekidu vatre s Izraelom.

Egipatski zvaničnici procenili su da će novi pregovori trajati najmanje deset dana pre nego što započne primirje kao deo prve faze sporazuma. 

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako navode, od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno je 27.840 Palestinaca, dok je 67.317 ranjeno.

Nastavlja se razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu. Kako se navodi, dva operativca Hezbolaha ubijena su u napadu dronom u južnom Libanu.

Oglasili su se i Huti, koji su poručili da će nastaviti sa napadima u Crvenom moru ukoliko hrana, lekovi i humanitarna pomoć ne budu distribuirani u sve delove Pojasa Gaze.

Upozoravaju da američki i britanski napadi na tu grupu neće doneti ništa dobro SAD, Britaniji ili Izraelu.

(RTS)


Ostavite komentar