Netanjahu: Izrael će imati potpunu odgovornost nad Gazom, razmislićemo o pauzama od po sat vremena; IDF tvrdi da je preuzeo kontrolu nad bazom Hamasa u gradu Gazi

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad vojnim kompleksom Hamasa u Pojasu Gaze, gde su bile osmatračnice, centri za obuku i podzemni tuneli.

Vojska tvrdi da su trupe prodrle duboko u grad Gazu kao i da je ubijeno više komandanata Hamasa, što, kako ocenjuje IDF, „značajno umanjuje sposobnost Hamasa da izvede kontranapade“.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze poginulo je više od 4.104 deteta, ukupno 10.022 osobe. U proseku na svakih 10 minuta pogine jedno dete, a dvoje bude povređeno, saopštava Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da zaštita civila „mora biti iznad sukoba između Izraela i Hamasa, upozorivši da Pojas Gaze postaje „groblje za decu“.

Podrška Izraelu je od suštinskog značaja, kao što je i pružanje pomoći civilima u Gazi, poručuje šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Najavljuje povećanje humanitarne pomoći Gazi za 25 miliona evra, čime bi ukupna suma dostigla 100 miliona evra.

Palestinsko Društvo crvenog polumeseca kaže da je broj kamiona sa humanitarnom pomoći koji su ušli u Gazu od 21. oktobra, dostigao 476 – ili oko 30 dnevno. Pre početka rata, dnevno je u Gazu ulazilo između 750 i 850 kamiona.

(RTS)


Ostavite komentar