Nesreća američkog vojnog aviona u Japanu – veruje se da je svih osam putnika mrtvo

Japanska obalska straža uspela je da sonarom locira olupinu mornaričkog aviona „ospri“, koji je u sredu nestao sa radara u blizini japanskog ostrvca Jakušima oko dva sata i četrdeset pet minuta popodne po lokalnom vremenu.

U trenutku kada je nestala transportna letelica je imala osam putnika, a do sada je pronađeno telo samo jednog člana posade. Strahuje se, međutim, da se preostalih sedam žrtava nalazi unutar olupine aviona, koja je detektovana na dubini od 30 metara na oko kilometar od ostrva Jakušima, koje administrativno pripada prefekturi Kagošima.

Letelica je poletela iz američke vazduhoplovne baze Ivakunji na najvećem japanskom ostrvu Honšu i bila je na putu za Okinavu kada se desio kvar zbog kojeg su piloti zatražili dozvolu za prinudno sletanje.

Japanske vlasti prizemile su 14 „osprija“ u sastavu domaćeg vazduhoplovstva i zatražile od američke vojske da privremeno prekine korišćenje tih letelica dok se ne utvrdi uzrok nesreće i daju garancije da su one bezbedne za korišćenje.

No, po saopštenju ministra odbrane Japana Minoru Kihare, američki „ospriji“ nastavljaju da lete, mada je reč o varijanti „MV-22“, koju koriste marinci, a ne o „CV-22“, koji koristi vazduhoplovstvo i koji je u sredu pao kod Jakušime.

Varljivi morski jastreb

„Ospri“ („morski jastreb“) je transportna letelica koja predstavlja jednu vrstu hibrida između aviona i helikoptera, te ima sposobnost vertikalnog poletanja. Ona je specifična po tome što može da rotira svoje propelerske motore, odnosno, pri poletanju ih usmeri vertikalno za postizanje potiska na gore, a potom, kada je u vazduhu, vrati ih u horizontalni položaj kako je to uobičajeno kod aviona. Zahvaljujući tome, „ospriji“, mada poleću i sleću kao helikopteri, ostvaruju brzine leta koje su veće nego u helikoptera. Zajedničkim snagama ih proizvode američke korporacije „Boing“ i „Bel“.

Međutim, u Japanu je poslednjih godina zabeleženo više nezgoda, odnosno, padova tog tipa letelice, zbog čega je ona u Zemlji izlazećeg sunca na vrlo lošem glasu. Tome, naravno, treba dodati i više kašnjenja u njenom uvođenju u masovnu upotrebu zbog teških nesreća sa smrtnim ishodom koje su se početkom prve decenija ovog veka u više navrata desile u SAD. Zbog toga se u Japanu veruje da ona ima sistemske mane, te da predstavlja opasnost za civilnu populaciju.

Američke snage stacionirane u Japanu, naročito na ostrvu Okinava, „osprije“ koriste već duži niz godina. Uprkos brizi za njihovu ispravnost i bezbednost, zbog agilnosti i sposobnosti vertikalnog uzletanja i sletanja koja je korisna kada je u pitanju kontrola i povezivanje malih ostrva na kojima ne postoje aerodromi, nedavno ih je kupila i japanska vojska, i to upravo u verziji „CV-22“.

(RTS)


Ostavite komentar