Nemačka: Stroga pravila za „kanabis-klubove“

Svi oni u Nemačkoj koji u okviru legalizacije kanabisa planiraju da otvore takozvane „kanabis-klubove“, moraće čini se da računaju s dosta strogim pravilima. To se može naslutiti na osnovu informacija koje su objavljene u nemačkim medijima.

Naime, u tekstovima u kojima se prenosi sadržaj radne verzije teksta zakona, oko kojeg inače još uvek nije postignut dogovor unutar nemačke vlade, navodi se da ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD) i njegovo ministarstvo predlažu usvajanje pravila po kojima bi ti klubovi bili „udruženja uzgajivača“, prenosi agencija DPA, koja je imala uvid u predlog zakona.

U prostorijama tih udruženja, odnosno u prečniku od 250 metara, ubuduće ne bi smeo da se konzumira kanabis. Uzgoj, prodaja, članstvo u udruženju i organizacija poslovnih prostora – sve to bi trebalo strogo regulisati, tvrdi nemačka agencija na osnovu te verzije zakonskog teksta.

S obzirom na to da su konsultacije oko konačnog teksta još uvek u toku, moguće su i neke promene. Isto tako, a kako pokazuju ranija iskustva, mogu se očekivati korekcije teksta zakona i nakon što on uđe u parlamentarnu proceduru.

Prodaja samo članovima

Aktuelnim planom predviđeno je da kanabis sme da se prodaje samo članovima „udruženja“, maksimalno po 50 grama mesečno, i to u „neutralnoj ambalaži ili nezapakovano“ a sve kako se mladi ne bi „podsticali na konzumiranje“. Obavezno bi uz kanabis morale da se izdaju i standardna uputstva za upotrebu, na kojima bi morala da bude navedena količina, datum žetve marihuane, sorta i procenat određenih materija (THC i CBD).

Klubovi bi osim toga, a sudeći po navodima dpa, svake godine nemačkim vlastima morali da jave koliku su količinu kanabisa proizveli tokom protekle godine, kojeg je sastava, koliko su ga prodali ili uništili, odnosno koliko ga u tom trenutku imaju u zalihama.

Osim toga, oni bi kontinuirano morali da beleže odakle nabavljaju seme, koliko biljaka uzgajaju, koliko smena imaju u skladištu, i da vode evidenciju o tome kojim su članovima prodali koliko kanabisa. Morali bi da obezbede i poštovanje važećih odredbi i restrikcija po pitanju zaštite drugih biljaka, odnosno korišćenja veštačkog đubriva.

Prevencija i zaštita mladih

Zakonskim tekstom u postojećem obliku predviđa se čak i spoljni izgled samih klubova. Prostorije, odnosno prostor na kojem se nalaze ti klubovi, u kojima se skladišti droga ili uzgaja kanabis, trebalo bi da budu ograđeni, a propisana je i minimalna udaljenost njihove lokacije od recimo škola ili obdaništa.

Agencija DPA osim toga javlja da bi svako udruženje uzgajivača kanabisa moralo da napravi i koncept zdravstvene zaštite, odnosno zaštite mladih, odnosno morali bi da imenuju i poverenike za prevenciju, koji bi opet morali da pohađaju i odgovarajuće škole.

Zakonom bi se definisala i pravila konzumacije u javnosti. Iako bi se kanabis generalno legalizovao, pušenje „trave“ bi ubuduće bilo zabranjeno u krugu od 250 metara od škola, vrtića, igrališta, omladinskih ustanova ili sportskih terena. Isto tako to bi bilo zabranjeno i u pešačkim zonama između sedam sati ujutro i 20 časova uveče.

Mladima bi se, kako je predviđeno, zabranio pristup kanabis-klubovima. Osobe stare između 18 i 21 godine, a koje su članovi kluba, moći će da nabavljaju samo onaj kanabis koji ima maksimalno deset procenata THC, i to maksimalno 30 grama mesečno.

Već od ranije je poznato da bi broj članova nekog kluba trebalo da se ograniči na 500, odnosno da niko ne bi smeo da bude član u dva ili više takvih klubova.

Nema slobodne prodaje

Ministarstvo zdravlja zakonskim tekstom definiše da bi načelno trebalo da bude dozvoljeno posedovanje do 25 grama kanabisa, odnosno uzgoj maksimalno tri biljke – za sopstvene potrebe. Slobodne prodaje u posebnim prodavnicama, kako je to bilo izvorno predviđeno, očigledno neće biti. Od toga se odustaje. Planira se doduše naknadno usvajanje jednog dodatnog zakona, u okviru kojeg bi se ta ideja „testirala“ u nekim opštinama u okviru pilot-projekta.

Ministar Lauterbah je svoj predlog zakonskog teksta poslao članovima vlade krajem aprila na interno usaglašavanje stavova. Nakon što se taj proces okonča, procedurom je predviđeno da se informišu udruženja, odnosno da se čuje šta ona imaju da kažu. Nakon toga, savezna vlada usvaja zakonski predlog i on odlazi u parlamentarnu proceduru u Bundestag. Gornji dom parlamenta (Bundesrat), kako je predviđeno, neće morati da potvrđuje taj zakon. 

(RTS)