„Nema šopinga dok bombe padaju“ – propalestinske demonstracije blokirale prazničnu kupovinu u Londonu

Uzvikujući „Nema šopinga dok bombe padaju“, preko hiljadu, mahom žena, koje je organizovala akciona grupa „Necenzurisane sestre“ pozivajući da se „zatvori Božić zbog Palestine“, krenule su sa Trga Soho i prošle kroz Oksford, Ridžent i Karnabi strit – tri ulice gde se nalazi lavovski deo glavnih prodavnica vodećih svetskih firmi.

Zbog demonstracija potvrđeno je da je privremeno zatvorena „Zara“, koja je na udaru propalestinskih demonstranata širom sveta zbog reklamne kampanje u kojoj manekeni stoje u ruševinama.

Propalestinski demonstranti smatraju da se time ta firma „ruga Gazi“.

Iako je „Zara“ u međuvremenu povukla spornu reklamnu kampanju, već nedeljama je na udaru propalestinskih aktivista.

Zato su se demonstranti i juče zadržali duže vreme ispred prodavnice te kompanije u Oksford stritu navevši njene menadžere da zatvore vrata.

Tako su kupci i prodavci bili neko vreme „pod opsadom“ demonstranata.

Centralna prodavnica „Pume“ u Ridžent stritu takođe je zatvorila vrata i ranije obustavila rad.

Saopštenje policije

Britanske društvene mreže eksplodirale su u subotu popodne zbog saopštenja londonske Metropoliten policije da Oksford strit „nije bio blokiran“ i da takav opis događaja „nije precizan pošto su pešaci, a i saobraćaj mogli nesmetano da prolaze pored demonstranata“.

„Policajci su bili sa grupom tokom celokupnog trajanja demonstracija i brižljivo su pratili nivo ometanja“, kaže se u saopštenju Metropoliten policije.

Policija saopštava da je „celo područje bilo prepuno ljudi kao što se može i očekivati dva dana pred Božić“.

„I dalje je sve bilo užurbano i kupci, kao i turisti, uglavnom su bili u stanju da obaljaju kupovinu kao i obično“, kaže londonska policija.

Rat na društvenim mrežama

To saopštenje dočekano je na nož na društvenim mrežama gde su građani video snimcima sa sopstvenih telefona opovrgavali tvrdnje policije.

Veliki broj građana javno je optužilo policiju da „ih pravi ludima“.

Neki su optužili gradonačelnika London Sadika Kana da stoji iza demonstracija kako bi omeo predbožićnu kupovinu.

Neki građani poredili su ponašanje nemačke i francuske policije gde je pevanje pesme „Od reke pa do mora“ kažnjivo, sa pasivnim stavom britanske policije, pitajući se na šta se troše pare poreskih obveznika.

Drugi su opet policiji zamerali ometanje tradicionalne kupovine u trenutku kada britanska privreda beleži stagnaciju i njen rast se kreće oko nule iz meseca u mesec.

Najzad, bilo je i stavova da bi policija veoma burno reagovala kada bi grupa belih žena omela kupovinu pred Bajram.

Saopštenju policije suprotna je i tvrdnja organizacije za Solidarnost sa Palestinom, koja je potvrdila da je Oksford strit bio „potpuno blokiran“.

Društvene mreže brzo su se pretvorile u ratnu zonu sa nepomirljivim stavovima propalestinske i proizraelske strane.

Međutim, primetno je i javno negodovanje dela građana da se „uništavaju Božićnja tradicija i britanska privreda“, kao i neki oštri antiislamski stavovi.

Ćutanje Bi-Bi-Sija

Britanski javni servis Bi-Bi-Si, iako fizički najbliži jučerašnjim demonstracijama, i dalje nema ni vest o ovom događaju koji do detalja beleži većina britanskih medija.

Poređenja radi, Bi-Bi-Si ima vest o ukidanju jedne božićne tradicije u selu na severozapadu Engleske zbog nedovoljnih finansijskih sredstava za njen nastavak.

Ovi događaji i dalje su glavna tema na društvenim mrežama skoro dvadeset četiri sata kasnije.

Poverenje u britanski javni servis je na najnižoj tački u istoriji Bi-Bi-Sija zbog niza afera i optužbi za pristrasno izveštavanje o izraelsko-palestinskom sukobu.

Sve su češći pozivi da se Bi-Bi-Siju ukine pretplata, a nedavno je zbog „nedostatka sredstava“ menadžment te kuće ukinuo finansiranje istraživačkog novinarstva glavne informativne emisije „Njuznajt“.

(RTS)


Ostavite komentar