„Ne u moje ime“ – u Madridu protestni marš protiv Sančeza i amnestije za katalonske separatiste

Demonstracije pod parolom „Ne u moje ime: ni amnestija, ni samoopredeljenje“ održane su dva dana nakon što je španski premijer i lider socijalista Pedro Sančez u parlamentu dobio novi četvorogodišnji mandat uz podršku katalonskih i baskijskih nacionalističkih stranaka.

Maršu, koji su zvanično organizovale nevladine organizacije, prisustvovali su i opozicioni lideri, među kojima su bili predsednik Narodne partije Alberto Nunjez Feiho i lider desničarske partije Voks Santjago Abaskal.

„Završetak državnog udara, koji je već počeo paktom Pedra Sančeza sa svim neprijateljima Španije, biće usvajanje zakona o amnestiji. Ne možemo odustati od bitke za izgubljeno, moramo nastaviti da se odupiremo, uz kontinuiranu društvenu mobilizaciju, moramo dati koordiniran institucionalni odgovor u regionima u kojima nema pučističke većine. Voks će učiniti sve što treba da odbrani španske zakone i nacionalno jedinstvo i zaustavi državni udar“, rekao je Abaskal.

Demonstranti su mahali španskim zastavama i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: „Sančez izdajnik“ i „Ne prodajte Španiju“.

Pod parolom „Protiv amnestije i Sančezovog puča“, u Madridu je 29. oktobra već održan jedan veliki protest protiv Sančezove politike, dok grupa demonstranata, uključujući i neonacističke organizacije, već 15 noći zaredom protestuje ispred sedišta socijalista u Madridu. Bilo je i sukoba sa policijom u kojima su povređeni policajci i demonstranti.

Najveća amnestija u Španiji još od 1977. godine

Novi Sančezov mandat na čelu španske vlade podržalo je u četvrtak 179 poslanika Donjeg doma španskog parlamenta, dok je 171 poslanik bio protiv.

U zamenu za podršku novoj vladi, Sančez i njegovi socijalisti pristali su na sporazum o amnestiji za pristalice katalonske nezavisnosti, što je razbesnelo političke protivnike koji tvrde da će amnestija ugroziti teritorijalni integritet Španije.

Amnestija će obuhvatiti oko 400 političara i aktivista koji su bili uključeni u kampanju za nezavisnost Katalonije koja je kulminirala nemirima, političkom krizom i organizovanjem referenduma za nezavisnost 2017. godine.

Sančezova amnestija je najveća amnestija u Španiji još od opšte amnestije iz 1977. za zločine počinjene tokom diktature Fransiska Franka i prvi zakon o amnestiji odobren u Evropskoj uniji još od 1991. godine.

Vlada u poslednji čas

Novi Sančezov mandat okončao je četiri meseca političke neizvesnosti u Španiji, nakon što parlamentarni izbori u julu nisu imali apsolutnog pobednika.

Konzervativna Narodna partija je dobila najviše glasova i mandata, ali njen lider Alberto Nunjez Feiho nije uspeo da pridobije podršku drugih partija i formira parlamentaru većinu.

Zato je lider socijalista Pedro Sančez početkom oktobra dobio od kralja Filipa Šestog mandat za formiranje nove vlade i zadatak da  obezbedi široku podršku regionalnih stranaka.

Rok za formiranje nove vlade bio je 27. novembar, pa bi Španci ponovo morali na birališta da Sančez nije dobio podršku.

Na izborima u julu, Sančezovi socijalisti su osvojili 122 poslanička mesta u Donjem domu Parlamenta, što je bio rezultat iznad očekivanog.

(RTS)


Ostavite komentar