Nastavljene žestoke borbe u Kan Junisu; SZO: Ne prestaju napadi na zdravstvene ustanove u Gazi

Izraelske odbrambene snage saopštile su da nastavljaju ofanzivu velikih razmera u oblasti Kan Junisa. Iz izraelske vlade, istovremeno, poručili su da neće biti prekida vatre do oslobađanja svih talaca u Pojasu Gaze i potpunog uništenja palestinske grupe.

Izraelske snage, takođe, navele su da su uništile Hamasov tunel koji spaja sever i jug Gaze, na samo jedan i po kilometar od granice sa Izraelom.

Sa druge strane, iz agencije UN-a za izbeglice saopšteno je da je tokom jučerašnjeg dana stradalo najmanje devet Palestinaca, dok je 75 njih povređenu u napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu u kojem se nalazi 10.000 raseljenih.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, prijavilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, dok je njih 63.740 povređeno.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da izraelske trupe nastavljaju da gađaju zdravstvene ustanove širom palestinske enklave, ističući da je zabeleženo 660 takvih napada.

A Međunarodni sud pravde u Gazi najavio je da će 26. januara doneti odluku o hitnim merama za Pojas Gaze, kako bi sprečio da se konflikt pogorša.

(RTS)


Ostavite komentar