Nastavlja se dvodecenijska vladavina – Redžep Tajip Erdogan položio zakletvu

Redžep Tajip Erdogan je položio zakletvu u Velikoj narodnoj skupštini Turske i započeo novi petogodišnji mandat na mestu predsednika zemlje.

„Zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka i principa sekularne republike“, rekao je Erdogan u parlamentu.

Predsednik Turske je svoj treći mandat formalno dobio od privremenog predsednika Velike narodne skupštine Devleta Bahčelija.

Posle polaganja zakletve, Erdogan će posetiti Antkabir – mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega će uslediti ceremonija inauguracije u raskošnom predsedničkom kompleksu – Beloj palati u Ankari.

Inauguraciji će prisustvovati predstavnici parlamenta, ministarstava i međunarodnih organizacija, 21 šef država, 13 premijera i 45 ministara spoljnih poslova, uključujući i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Očekuje se da će Erdogan u toku dana predstavi i svoj novi kabinet.

Redžep Tajip Erdogan je 28. maja pobedio u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa dva miliona glasova više od lidera glavne opozicione Republikanske narodne partije Kemala Kiličdaroglua. Osvojio je 52,18 odsto glasova, dok je njegov rival ostao na 47,82 odsto.

Erdogan je na vlasti u Turskoj već dve decenije – bio je premijer od 2003. do 2014. godine, kada je prvi put izabran za predsednika. Njegova Partija pravde i razvoja već 21 godinu ne zna za poraz na izborima na nacionalnom nivou.

(RTS)


Ostavite komentar