Napadač iz Brisela ubijen u policijskoj akciji, snižen stepen pripravnosti od terorističkog napada

Za napadačem se tragalo sve do osam sati ujutru, kada su beglijski mediji javili da je policija pucala na jednu osobu u kafiću u predgrađu Šarbeku, za koju se sumnja da je sinoć u centru Brisela ubila dve osobe, a jednu ranila.

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Na snimku osumnjičeni, između ostalog, kaže da je pucao na tri osobe švedske nacionalnosti.

“U toj izjavi on je kazao da je ubijeni Šveđanin bio motiv za napad. U ovom trenutku nemamo dokaza o mogućoj vezi ovog ubistva sa izraelsko-palestinskim ratom. Na osnovu činjenica i njegove tvrdnje, hitno su uvedene bezbednosne mere kako bi se zaštitili švedski navijači. Trenutno je na snazi treći stepen pretnje na nivou cele zemlje, osim za Brisel gde je nivo četiri“, rekao je portparol državnog tužioca Erik van Dajs.

Građanima je savetovao da ostanu kod kuće dok pretnja ne bude otklonjena.

Pored dve osobe koje su ubijene, treća osoba je vozač taksija, koji je sa teškim povredama hospitalizovan, ali se nalazi van životne opasnosti.

Nešto pre ponoći počela je evakuacija oko 35.000 navijača, koji su ostali zarobljeni na stadionu “Kralj Boduen“ u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Poslednji navijači napustili su stadion oko četiri ujutru, pod policijskom pratnjom. Reprezentacija je odletela nazad za Švedsku, saopšteno je iz švedskog fudbalskog saveza.

Na granicama Belgije pojačane su policijske kontrole, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada na metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Kraljevska porodica Belgije saopštila je da je šokirana pucnjavom u Briselu i da podržava snage bezbednosti koje, kako se navodi, čine sve da uđu u trag osumnjičenom.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer rekao je da je švedska vlada primila „strašne vesti iz Brisela“ i da je u direktnom kontaktu sa belgijskim vlastima.

Zvaničnici Evropske unije poručili su da je srce Evrope pogođeno nasiljem i da su jedinstveni u borbi protiv terora.

(RTS)


Ostavite komentar