Napad na Hute, dva dana kasnije – NATO podeljen, Hezbolah preti, bombardovanje Jemena ne prestaje

Više od 90 odsto pogođenih ciljeva – uglavnom radarskih položaja – Huta koji kontrolišu Jemen oštećeno je ili uništeno nakon što su Sjedinjene Države i Velika Britanija napale 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 projektila, ali je grupa zadržala oko tri četvrtine svoje sposobnosti da ispaljuje rakete i dronove na brodove koji prolaze kroz Crveno more, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u američkoj vojsci.

Problem je, kako navode izvori, što su mnoge platforme za oružje pobunjenika mobilne, zbog čega je bilo teško da se lociraju mete Huta.

Prikupljanje informacija o lokacijama Huta u Jemenu britanske i američke obaveštajne agencije godinama nisu postavljale kao prioritet.

Najnovije reakcije na napad 

Lider libanskog pokreta Hezbulah Sajed Nasrala ocenio je da su akcije SAD i Velike Britanije protiv jemenskih Huta ugrozile svu plovidbu Crvenim morem.

Nasrala je američke i britanske napade okarakterisao kao „čin gluposti“ i naveo da će Huti nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama, prenosi Rojters. 

Da je napadom na Hute u Jemenu poslata privatna poruka Teheranu, koji podržava pobunjenike, nešto ranije upozorio je američki predsednik Džozef Bajden. 

Protesti na Kipru, u Bahreinu…

Propalestinski aktivisti protestovali su danas na ulazu u britansku vojnu bazu na Kipru koja je korišćena kao lansirna rampa za udare na jemenske Hute.

Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred kapije baze „RAF Akrotiri“ uzvikivalo je: „Napolje sa bazama smrti“, dok su gvozdenu kapiju jedne od dve baze koje je Velika Britanija zadržala na Kipru, svojoj bivšoj koloniji, čuvale desetine policajaca, navodi Gardijan.

U Manami, prestonici Bahreina, na stotine građana je izašlo na ulice ptrotestujući zbog napada američke i britanske vojske na ciljeve u Jemenu, a koji je sproveden i u saradnji sa Bahreinom. 

Podele u NATO-u

Napad američke i britanske vojske podržali su, uz Bahrein, Australija, Kanada, Holandija, iako većina zemalja operativno ne mogu mnogo da doprinesu.

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio je da će napad na Hute u Crvenom moru učiniti da more zaista bude crveno – od krvi. 

Italija i Francuska su istakle da je napad kontraproduktivan, a Tajms navodi da zvanični Rim i Pariz ni ranije nisu smatrali da je područje Jemena prioritetno za saveznike.

Ujedno, kako se ističe u analizi britanskog lista, udarom na ciljeve Huta prekinuti su lični napori francuskog predsednika Emanuela Makrona da ubedi Hezbolah i libansku vladu da se drže po strani u aktuelnom sukobu Izraela i Hamasa, koji je ušao u stoti dan.

(RTS)


Ostavite komentar