Napad IDF-a na kamp Bureidž, najmanje sedam stradalih, na desetine ranjenih; Izraelska vojska spasila četiri taoca

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) saopštila je da ih Izrael nije upozorio pre napada na njihovu školu u Nuseiratu, u kojem je stradalo najmanje 40 ljudi, uključujući žene i decu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, u međuvremenu, apelovao je na nezavisnu istragu napada, prema odluci Međunarodnog suda pravde, pozvavši i Izrael i Hamas da prihvate američki predlog o prekidu vatre.

Istovremeno su izraelske snage nastavile sa napadima širom Pojasa Gaze. Na meti IDF-a bio je ponovo izbeglički kamp Burejdž u centralnom delu palestinske enklave.

Izraelske snage napadale su i Rafu iz vazduha i sa zemlje. Oglasio se predsednik SAD Džozef Bajden koji je poručio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslušao njegova upozorenja da se uzdrži od velike vojne ofanzive u Rafi, prilagođavajući planove IDF-a na ciljanu operaciju.

Prema proceni američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), izraelski premijer Benjamin Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze.

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povređuju decu u zonama sukoba. 

Američka vojska ponovo je uspostavila pristranište za distribuciju pomoći u Gazi.

(RTS)