Najmanje 274 poginulih u napadu na Nuseirat; Kac odbacuje kritike zbog akcije u centralnoj Gazi

Najmanje 210 Palestinaca je stradalo, a njih 400 je ranjeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Nuseiratu, saopštila je kancelarije za medije vlade u Gazi.

Sa druge strane, izraelska vojska saopštila je da su u operaciji u centralnoj Gazi spasena četiri taoca, koje je Hamas od 7. oktobra prošle godine držao u palestinskoj enklavi.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari, takođe, tvrdi da je tokom akcije spasavanja u Nuseiratu zapravo ubijeno manje od 100 ljudi, i to jer su IDF bile pod jakom vatrom pripadnika Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, istovremeno, izjavio je da Izrael neće završiti svoju misiju u Gazi dok ne vrati sve taoce – i žive i mrtve.

Hamas je, zbog brojnih žrtava izraelske smrtonosne operacije, međutim upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca, uz ocenu da je objava o oslobađanju, posle devet meseci sukoba, zapravo „znak neuspeha“ Izraela.

Iz te palestinske grupe saopšteno je i da u izraelskoj akciji u Nuseiratu i okolnim područjima, ima i stradalih talaca, poručujući da neće odustati u odbrani prava Palestinaca.

Svetski lideri su, u međuvremenu, osudili izraelski napad i stradanje civila, ali su i pozdravili oslobađanje talaca.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da „krivoproliće“ u Gazi mora odmah da prestane, kao i da je plan o prekidu vatre koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, put ka trajnom miru. 

Za to vreme, izraelska vojska je najavila da se će narednih dana preko plutajućeg pristaništa koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, nastaviti priliv humanitarne pomoći Gazi.

(RTS)