Najmanje 16 stradalih u napadima SAD u Iraku, u Siriji poginule 23 osobe; London podržao Vašington

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da su, prema njegovoj direktivi, snage SAD gađale objekte u Iraku i Siriji, koje Iranska revolucionarna garda i formacije povezane s njom koriste za napad na američke snage.

Dva američka zvaničnika prethodno su potvrdila za Si-En-En da su SAD počele sa izvođenjem vazdušnih napada na položaje u Iraku i Siriji, kao odgovor na napad na američku bazu u Jordanu, u kojem su poginula trojica vojnika, a više od 40 njih je ranjeno.

Zvaničnici su za Si-En-En nagovestili da će napadi verovatno biti značajniji od prethodnih na formacije koje podržava Iran, u kojima je fokus bio prvenstveno na skladišta oružja i objekte za obučavanje.

Cilj SAD je da zaustavi dalje napade, ali i da se izbegne sukob širih razmera sa Iranom, u regionu koji je već prilično uzdrman ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Podsetimo, odgovornost za napad dronom, za koji su SAD utvrdile da je iranski, preuzela je organizacija Islamski otpor, krovna grupa više naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran.

Predsednik SAD Džozef Bajden ranije je rekao da će krivi za smrt i ranjavanje američkih vojnika odgovarati.

Jordan je najoštrije osudio „teroristički napad“ na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, te istakao da se napad dogodio na teritoriji Sirije, kao i da sarađuje sa Vašingtonom na obezbeđivanju svoje granice.

(RTS)


Ostavite komentar