Najavljena nova runda pregovora o primirju i taocim; Italija obećala 35 miliona evra pomoći Palestincima

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafu. U svojoj presudi, MSP je naveo da „nije ubeđen“ da su evakuacija Rafe i druge mere dovoljne da ublaže patnje Palestinaca.

Sud je, takođe, poručio Izraelu da mora da podnese izveštaj o preduzetim merama u roku od mesec dana.

Pored toga, sud je naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa za humanitarnu pomoć, kao i da dozvoli istražiteljima pristup Pojasu Gaze.

Palestinske vlasti pozdravile su odluku Međunarodnog suda pravde, rekavši da ona predstavlja međunarodni konsenzus za okončanje rata u Pojasu Gaze.

I Hamas pozdravlja presudu, ali navodi da ona nije dovoljna i poziva na prekid izraelske ofanzive u čitavoj Gazi. Pozivaju Savet bezbednosti UN da sprovede odluku MSP-a.

Sa druge strane, Izrael navodi da su optužbe za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu „lažne, nečuvene i moralno odvratne“.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio je da Izrael mora da nastavi da se bori „da vrati svoje taoce i obezbedi bezbednost svojih građana, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu – uključujući i Rafu“.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi dogovorio se tokom telefonskog poziva sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da dozvoli slanje humanitarne pomoći i goriva preko izraelskog prelaza Kerem Šalom, dok ne budu uspostavljeni pravni mehanizmi za ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafa.

Američki predsednik pozdravio je odluku egipatskog kolege ističući da će to pomoći da se spasu životi.

Prema podacima UN, samo 906 kamiona humanitarne pomoći ušlo je u Pojas Gaze od 7. maja, nakon što je Izrael započeo svoju vojnu operaciju u Rafi.

(RTS)