Na Istoku stare priče – primirje između Izraela i Islamskog džihada prekršeno pre nego što je i počelo

Nakon pet dana razmene vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Islamski džihad, tokom koje su poginula najmanje 33 Palestinca u Pojasu Gaze i dve osobe u Izraelu, sinoć je na snagu stupilo primirje.

Dogovor o prekidu vatre je postignut zahvaljujući posredovanju Egipta, dugogodišnjeg medijatora sukoba u Pojasu Gaze.

Uz zahvalnost Egiptu na „intenzivnim naporima“, primirje su potvrdili kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i vođa Islamskog džihada Mohamed al-Hindi, a pozdravila ga je i podržala Bela kuća.

Ipak, Izrael je jasno stavio do znanja da prihvatanje primirja znači da će „tišina biti dočekana tišinom“, ali da će, ako bude napadnut nastaviti da čini sve što je potrebno da bi se odbranio. I portparol Islamskog džihada je istakao da će se primirja pridržavati „sve dok ga se pridržava i okupator“.

Nisu ga se dugo pridžavali ni jedni ni drugi, pošto je prekid vatre prekršen već u prvim satima nakon stupanja na snagu – praktično pre nego što je i počeo.

Desetine raketa ispaljene su iz Pojasa Gaze ka Izraelu neposredno pre nego što je primirje trebalo da počne u 22:00 po lokalnom vremenu, što je izazvalo nove vazdušne napade iz Izraela.

Palestinski militanti su ispalili još raketa na južne delove Izraela i u satima nakon što je prekid vatre zvanično počeo, a izraelska vojska je odgovorila vazdušnim napadima na, kako je saopštila, dva raketna bacača Islamskog džihada u Gazi.

Eskalacija sukoba – jedna od mnogih

Najmanje 33 Palestinca ubijena su u Pojasu Gaze tokom poslednje u nizu eskalacije sukoba koja traje od utorka, dok je palestinska raketna paljba na Izrael ubila dvoje ljudi – jednog Izraelca i jednog Palestinca koji rade u toj zemlji.

Izrael je najnoviju vojnu operaciju u Pojasu Gaze započeo u utorak pre zore, ubivši trojcu vođa Islamskog džihada, ali i najamnje 10 civila.

Palestinski borci su odgovorili salvom ispaljenih raketa na južni i centralni Izrael, u cilju osvete mrtvih.

Nakon pet dana razmene vatre, iz Pojasa Gaze je ukupno ispaljeno najmanje 1.234 raketa, a 976 je prešlo na teritoriju Izraela, saopštila je izraelska vojska. Većina projektila je presretnuta ili je pala na otvorena područja, ali su neki pogodili kuće i zgrade.

Izrael je izveo vazdušne napade na 371 metu Islamskog džihada širom Pojasa Gaze, ubivši u međuvremenu još trojicu vođa palestinske grupe i uništivši, kako je saopšteno, mesta za lansiranje raketa i komandne centre.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike