Može li sukob Izraela i Hamasa da odredi ishod izbora u Britaniji

Vladajući britanski konzervativci podržavaju Izrael, kao i vrh opozicionih laburista. Međutim, čuju se i disonantni tonovi, koji bi mogli da preokrenu ishod parlamentarnih izbora u Britaniji sledeće godine.

Hipoteka antisemitizma

Laburistička stranka vlada u dve trećine londonskih opština, ali joj vlast na nacionalnom nivou izmiče već trinaest godina.

Njen lider ser Kir Starmer pre tri godine je nasledio od ultralevičara Džeremija Korbina podeljenu stranku sa hipotekom antisemitizma.

U septembru laburisti su do nogu potukli konzervativce, ali i škotske nacionaliste na ponovljenim izborima za poslanike u izbornim jedinicama gde tradicionalno nemaju šanse.

Tako se put ka pobedi na opštim izborima sledeće godine čini sasvim izvestan.

Lider Laburističke stranke ser Kir Starmer ističe da je „svaki od tih rezultata pojedinačno je izuzetan, ali zajedno su oni postali historijski“.

„Promenjena Laburistička stranka promenila je kako glasa dvadeset odsto birača“, poručuje on.

Promenjeni laburisti i reč promena predizborna su mantra opozicije u uzletu sve do napada Hamasa na izraelske civile 7. oktobra.

Vlada istorijski uz Izrael

Britanski premijer Riši Sunak poručio je tada poslanicima da Britanija mora da „apsolutno podrži pravo Izraela na samoodbranu“.

„Moramo da podržimo njegovu borbu protiv Hamasa, nastojanje da oslobodi taoce, spreči nove upade i dugoročno ojača sopstvenu bezbednost. To mora da bude učinjeno u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, ali i uz priznanje da je Izrael suočen sa zlokobnim neprijateljem, koji se ušančio među civile“, ocenio je u britanskom parlamentu Riši Sunak.

Izraelsko-palestinski sukob ima posebnu težinu u Britaniji, kojoj je Liga naroda posle pada Otomanskog carstva poverila mandat da upravlja tadašnjom Palestinom i Transjordanom.

Godinu dana pre toga, 1917. godine Balforovom deklaracijom London je podržao stvaranje „nacionalnog doma“ za jevrejski narod u Palestini.

Bilo je to seme stvaranja sadašnje slike Bliskog istoka. Stav konzervativaca je zato pitanje kontinuiteta.

Stav laburista nastojanje je da se sa stranke ukloni epitet antisemitizma, koji je posledica simpatija levice za stav Palestinaca.

Lider Laburističke stranke ser Kir Starmer zato je napad Hamasa na izraelske civile ocenio kao „užasavajući teroristički napad“.

„Ovo je užasavajući teroristički napad za koji nema opravdanja. Izrael ima puno pravo na samoodbranu. Počinioci su namerno unazadili mirovni proces“, ocenjuje Starmer.

Incidenti u porastu

London, ali i drugi britanski gradovi, pretvorili su se u nemo bojno polje između dve zajednice.

Svaki vikend obeležavaju masovni propalestinski protesti na kojima se otvoreno ori „Od reke pa do mora Palestina će biti slobodna“ – pesma koju jevrejska zajednica smatra podrškom Hamasu, jer poziva na uništenje Izraela.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan prvobitno je osudio ovakve ispade.

„Naravno da svako ima pravo na protest, koji je jedan od kamena temeljaca naše demokratije. No, to se mora odvijati u okviru zakona. Ne smeju se podsticati mržnja i organizacije, koje su van zakona, a ni zastrašivati drugi pripadnici naše zajednice“, istakao je on.

I dok i muslimanska i jevrejska zajednica šalju novčanu i humanitarnu pomoć, raste broj incidenata.

Sinagoge i jevrejske škole su pod privatnim obezbeđenjem. Tri takve obrazovne ustanove zatvorene su, jer nije bilo dovoljno bezbedno za đake.

Broj napada na Jevreje se ušestostručio. Izraelsko-britanski državljani pune avione odazivajući se regrutaciji.

Vlada je obećala zaštitu za britanske Jevreje, ali lavovski deo njenih aktivnosti fokusira se na obezbeđenje propalestinskih demonstracija svakog vikenda.

Obe verske zajednice su nezadovoljne. Cenu će na biralištima platiti torijevci, ali i laburisti.

Kan usložnjava situaciju

Gradonačelnik Kan dodatno je usložnio situaciju putem sopstvenog naloga na društvenim mrežama.

Kan se suprotstavio stranačkoj politici ocenom da se „pridružuje međunarodnoj zajednici u pozivu na prekid vatre“.

„To bi zaustavilo ubijanja i omogućilo da humanitarna pomoć stigne do onih, kojima je životno potrebna u Gazi. To bi takođe dalo više vremena međunarodnoj zajednici da spreči da se sukob proširi na region i dovede do daljeg poražavajućeg gubitka života. Izrael ima pravo na samoodbranu, ali nijedna nacija, uključujući i Izrael, nema prava da krši međunarodno pravo“, obratio se Sadik Kan putem svog naloga na Tviteru.

Ovim je Sadik Kan prekoračio stranačku liniju.

Gradonačelnika trenutno podržava samo dvanaest odsto Londonaca. Zato se postavlja pitanje da li najnoviju izjavu treba čitati kao odustajanje od gradonačelničke fotelje na izborima sledeće godine i izazov liderstvu Kira Starmera.

U tom slučaju, laburisti bi porinuli u novi ciklus unutarstranačkih podela, koji bi zaustavio njihovu uzlaznu putanju.

Time bi, barem posredno, kriza na Bliskom istoku odlučila ko će vladati Britanijom u narednih pet godina.

(RTS)


Ostavite komentar