Molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu

Jevrejska zajednica u Nemačkoj je saopštila da je njena sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dva zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenosi Asošijeted pres.

„Nepoznate osobe su bacile dva molotovljeva koktela sa ulice“, saopštila je jevrejska zajednica na platformi Iks (Tviter).

Jutros su desetine policajaca bile na uviđaju ispred sinagoge, a cela ulica u kojoj je zgrada bila je ograđena i blokirana za saobraćaj.

 Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja.

„Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Pre svih porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane i zabrinute. Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj“, navodi se u saopštenju Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar.

Policija je takođe saopštila da je tokom protekle noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke.

I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji nacrtana je Davidova zvezda na vratima i zidovima, navodi AP.

(RTS)


Ostavite komentar