Molitveni doručak u Vašingtonu – Bajden pozvao na mir u svetu, prisustvovao i konzul Božović

Predsednik SAD Džozef Bajden prisustvovao je tradicionalnom godišnjem Molitvenom doručku tokom kojeg je pozvao na mir u svetu, pogotovo u Pojasu Gaze i Ukrajini.

„Ne samo da se molimo za mir, mi aktivno radimo za mir, bezbednost i dostojanstvo za izraelski i palestinski narod“, rekao je Bajden, preneo je portal Hil.

Bajden je dodao da radi na vraćanju talaca kućama, na ublažavanju humanitarne krize i na donošenju „trajnog mira“ u Pojasu Gaze i Izraelu.

„Baš kao što smo radili za mir, bezbednost i dostojanstvo ukrajinskog naroda koji pokazuje neverovatnu odlučnost i otpornost na Putinovu agresiju. Izazov našeg vremena nas podseća na našu odgovornost kao nacije da pomažemo jedni drugima. Pravedan i trajan mir, isporučimo ga u inostranstvu i ovde kod kuće“, rekao je Bajden.

Portal Hil navodi da je Bajden, kao „pobožni katolik“, rekao da se on tokom doručka pomolio da „najbolji dani tek slede“.

“Da kao nacija i dalje verujemo u poštenje, pristojnost, dostojanstvo i poštovanje. Da ne vidimo jedni druge kao neprijatelje, već kao bližnja ljudska bića, svako stvoreno po božjem liku“, rekao je američki predsednik.

Molitvenom doručku prisustvovao i generalni konzul Vladimir Božović

Među gostima na Molitvenom doručku, na specijalan poziv, bio je i generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović, koji se na marginama događaja sreo sa velikim brojem učesnika iz balkanskih zemalja i drugih zemalja iz celog sveta, saopšteno je iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

„Ukazana mi je velika čast da danas budem prisutan u Vašingtonu, u društvu uvaženih diplomata, političkih i verskih lidera iz celog sveta. Hvala organizatorima što su prepoznali moju želju da doprinesem pomirenju naroda u našem regionu i svim drugim konfliktom zahvaćenim područjima, jer danas nam je više nego ikada potrebno da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Bogu, ma kog Boga poštovali i da se uzdržimo od svakog daljeg zaoštravanja sukoba u svetu“, rekao je Božović.

Božović je, kako je navedeno u saopštenju, tokom tih susreta promovisao vrednosti koje baštini, kako Republika Srbija, tako i ceo srpski narod.

Nacionalni molitveni doručak jedan je od najpoznatijih i najdugovečnijih događaja u SAD, čija svrha je da spaja ljude različitih religija i političkih uverenja iz celog sveta.

(RTS)


Ostavite komentar