Modi položio zakletvu za treći mandat – ceremoniju u Nju Delhiju čuvalo više od 2.500 policajaca

Ceremonija, na kojoj je 73-godišnji Modi položio zakletvu, održana je u zvaničnoj rezidenciji indijskog predsednika u Nju Delhiju, uz hiljad3 gostiju i lidera susednih zemalja Bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Maldiva, prenosi Bi-Bi-Si.

U Nju Delhiju, koji je proglašen zonom zabranjenih letova, uspostavljeno je strogo obezbeđenje sa više od 2.500 policajaca, raspoređenih oko mesta događaja.

Nacionalna demokratska alijansa Modija, predvođena BJP-om, izvojevala je pobedu na opštim izborima sa 293 mandata od ukupno 543 mesta, što je manja razlika nego što je bilo predviđeno izlaznim anketama.

Na izborima je ponovo došlo do oživljavanja indijske opozicije, koja je osvojila 234 mandata.

Predsednik Draupadi Murmu tokom ceremonije je, takođe, položio zakletvu u savetu ministara novog kabineta Modija.

Izlazne ankete predviđale su potpunu pobedu njegove stranke BJP koja je vladala Indijom deceniju, ali je izgubila parlamentarnu većinu na izborima.

Njegov blok NDA oslanjao se na dva ključna saveznika, Telugu Desam Partiju (TDP) i Janata Dal (United) JD(U), da bi prešli granicu od 272 mesta koja je potrebna za formiranje vlade, ali su brojke bile znatno manje od predviđenog.

Modi je tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata, s obzirom na to da je na izborima 2019. godine, NDA osvojila 352 mandata.

Na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su počeli 19. aprila i održavni u sedam faza, od kojih je poslednja bila 1. juna, pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

Izbore su obeležile rekordne temperature usled kojih je desetine ljudi umrlo.

(RTS)