MKS zatražio nalog za hapšenje Netanjahua i Galanta

Međunarodni sud pravde (MKS) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan kaže da postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Benjamin Netanijahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, prenosi Rojters.

Sud je takođe zatražio hapšenje izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog “izazivanja istreljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu“.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Izrael negira da je počinio ratne zločine u ratu u Gazi, izazvan napadom Hamasa 7. oktobra.

Hamas: Žrtva se izjednačava sa dželatom; Izraelski ministar: Predstava mržnje prema Jevrejima

Visoki zvaničnik Hamasa ocenio je za Rojters da se odlukom MKS-a „žrtva izjednačava sa dželatom“.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič ocenio je zahtev tužioca MKS-a kao predstavu licemerja i mržnje prema Jevrejima” podsećajući na nacističku propagandu.

„Nalozi za hapšenje protiv njih su nalozi za hapšenje protiv svih nas“, rekao je Smotrič u saopštenju, pozivajući zemlje prijateljske Izraelu da preduzmu mere za raspuštanje MKS-a.

Pretpretresno veće sudija treba da utvrdi da li ima dovoljno dokaza za izdavanje naloga za hapšenje.

(RTS)