Mit Romni, kraj karijere političara bez harizme

„Na kraju sledećeg mandata bio bih duboko u osamdesetim. Iskreno, vreme je za nove lidere. To su ljudi koji treba da donose odluke koje će uobličiti svet u kojem će živeti“, navodi se u poruci kojom je Mit Romni najavio povlačenje iz politike.

Romni je, istovremeno, pozvao predsednika Džozefa Bajdena i Donalda Trampa da se povuku i trasiraju put mlađim kandidatima, tvrdeći da nijedan od njih dvojice ne može efikasno da vodi stranke u susret političkim izazovima koji očekuju naciju.

Najduhovitiji još od Dukakisa

Najduhovitiji predsednički kandidat još od Majkla Dukakisa, kako ga opisivali američki mediji tokom pokušaja da 2012. godine pobedi Baraka Obamu u trci za Belu kuću, u prvi plan javnosti isplivao je neposredno pred Zimske olimpijske igre, koje su 2002. godine održane u Solt lejk sitiju.

Romni je tri godine pre Olimpijskih igara preuzeo glavnu ulogu u organizacionom odboru, opterećenom gigantskim dugom od 400 miliona dolara i nizom drugih problema, uključujući i korupcionaški skandal.

„Došao sam da pomognem da spasimo Olimpijske igre“, govorio je pre ceremonije otvaranja, na kojem su sportisti i njujorški policajci nosili američku zastavu izvučenu iz ruševina Svetskog trgovinskog centra.

Stajao je, osvetljen reflektorima, u društvu tadašnjeg predsednika SAD, mlađeg Džordža Buša, a ta scena predstavljala je prvi korak u ambiciozno zamišljenoj političkoj karijeri.

Olimpijski, ali ne i politički plamen

Pošto je, prethodno, neuspešno pokušavao da se domogne mesta senatora u Masačusetsu, Romni ovu priliku nije propustio. Završni račun Olimpijskih igara u Juti, uprkos prognozama, pokazao je zaradu od 100 miliona dolara.

„Olimpijci i narode Solt lejk sitija, uspeli smo“, rekao je tada Romni i tri sedmice kasnije najavio kandidaturu za guvernera. Zasnivajući kandidaturu na „umerenosti“ i „naprednim shvatanjima“ od 2003. do 2007. godine bio je guverner te države.

U novembru 2006. godine, politička karijera mu je bila na najnižoj tački jer je bio rangiran kao 48. među 50 guvernera američkih saveznih država, pa je mesto u trci za guvernera Masačusetsa prepustio zamenici Keri Hejli. Hejlijeva je, pak, mahom zahvaljujući lošim rezultatima Romnijeve administracije, izgubila izbore.

Politička pažnja Romija je, odmah zatim, preusmerena na predsedničke izbore, na kojima su republikanci pokušali da operu fleke koje im je u amanet ostavio mlađi Buš i pronađu kakvog-takvog protivkandidata Baraku Obami.

Već posle prve dve stanice republikanskih predizbora, bilo je jasno da to neće biti Romni, pa je pred kraj tog procesa podržao Mekejna. Ipak, ostalo je zabeleženo da je skupio podršku oko pet miliona republikanaca.

Iskustva iz te kampanje mudro je upotrebio četiri godine kasnije, kada je uz silne muke uspeo da nadmaši protivkandidate iz redova republikanske stranke – Rika Santoruma i Rona Pola, te zaslužio mesto rivala Baraku Obami.

Iako mu niko nije davao preterano velike šanse za uspeh, još jednom duboke podele u Americi uticale su i na rezulate istraživanja javnog mnenja, koja su pokazivala da rivali u trku ulaze gotovo izjednačeni. Obe strane vodile su prljavu kampanju, a izbori su se završili tako što je Romni dobio 47 odsto od ukupnog broja glasova.

Čovek zvani 47 odsto

„Ozbiljno je razmišljao“ o još jednoj kandidaturi 2016. godine, ali je odustao pošto je gro republikanaca i donatora kampanje želelo da podrži „ličnost koja nema tako gubitničku prošlost“.

Posle izbora, na kojima je na sveopšte iznenađenje Donald Tramp pobedio Hilari Klinton, ostao je u velikoj meri usamljen u senatskim klupama u kojima sede republikanci.

Jedan je od sedam republikanskih senatora koje je glasao za Trampov opoziv, te jedan od četiri čija je politička karijera posle tog događaja okončana.

„Donald Tramp tvrdi da je globalno zagrevanje prevara, dok predsednik Bajden predlaže rešenja koja nemaju nikakvog rezultata kada je taj problem u pitanju“, rekao je Romni.

Smatra da Bajden premalo investira u vojsku, dok Tramp ne vodi računa o saveznicima. „Treba nam nova generacija lidera“, zaključio je Romni.

Svoju političku karijeru je opisivao kao „moralnu misiju koja se zasniva na mormonskoj veri“, ali je tokom boravka u Senatu vešto izbegavao da se stavi na čelo bilo kojeg komiteta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike