Milivojević: Bez kopnene ofanzive Izrael ne može da ostvari ratne ciljeve

Rat Izraela i Hamasa traje 14 dana i ne vidi mu se kraj, jer tek sledi druga faza, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

“Ono što Izrael planira je da uđe fizički u Gazu i da praktično rešava problem Hamasa na terenu. Dakle, bez toga sigurno da ratni ciljevi Izraela neće biti ispunjeni. Tako da ne vidimo kraj i možemo očekivati dalji nastavak sukoba, ali ono što je opasno je mogućnost eskalacije. Vidimo da je Hamas danas pozvao otprilike sve da se ujedine i da stanu na njegovu stranu“, kaže Milivojević.

Kao dodatnu opasnost vidi i pretnje Hezbolaha.

“Iza njega stoji Iran i onda bi sve bilo moguće na Bliskom Istoku. Tako da u ovom trenutku je teško bilo šta prognozirati, osim toga da se sukob nastavlja i da tek predstoji kopnena ofanziva“, kaže Milivojević.

Za kopnenu inicijativu, smatra Milivojević, Izrael ima podršku saveznika, pre svega SAD.

“Zato što, ako treba da se reši problem Hamasa u Gazi, onda to ne može bez kopnenog dela. To na ovaj način ne može. Mora da se uđe i mora da se reši ta infrastruktura koja tamo postoji, dakle u svakom smislu iz koje Hamas deluje od ovog 7. oktobra. To mora da se eliminiše. I ja mislim da Izrael apsolutno računa na to, jer ako bi sad celu ovu stvar zaustavio, onda bismo praktično išli u susret novim ovakvim dešavanjima i ovoj vrsti sukoba koju smo sad imali“, kaže Milivojević.

Napominje da to sa sobom svakako nosi još veći broj civilnih žrtava, jer će, kako kaže, Hamas držati civile oko sebe kako bi se zaštitio.

Pokazalo se da je Izael ranjiv

Prema Milivojevićevim rečima, ovo što se desilo 7. oktobra pokazalo je da je Izrael ranjiv i da je pitanje kako će se ovaj sukob razvijati i ko će se sve u njega uključiti.

“Zavisi od toga da li je negde u tom islamskom faktoru neko ko podržava ovu priču procenio da je trenutak da možda sa jednom mobilizacijom islamskog faktora, onog, ja bih rekao, radikalnijeg dela, se odluče da idu da prošire sukob, da rešavaju jevrejsko pitanje na palestinskim teritorijama. Odnosno, da rešavaju palestinsko pitanje silom“, rekao je Milivojević.

U tom slučaju, ističe, čak ni velike sile ne bi mogle da utiču da se to zaustavi.

Navodi da se zemlje u okruženju za sada racionalno ponašaju, osuđuju Izrael, ali se govori o vraćanju na teren diplomatije i politike koja važi od 1948. kada je proglašena država Izrael.

Milivojević napominje da se stvar na Bliskom istoku promenila, te da je neophodno uključivanje i drugih velikih sila, prvenstveno Kine, a ne samo SAD.

Situacija u Izraelu i Gazi će se, kako kaže, svakako odraziti na čitav svet. Primera radi, sudbina zone Šengena je pod znakom pitanja.

“Tu se ponavlja istorija koja je bila sa pandemijom – kad zemlje imaju interesa da se zatvore… Tako da postoji opasnost da se ne poštuju sporazumi kad je bezbednost pojedinačnih zemalja članica ugrožena“, ističe Milivojević.

(RTS)


Ostavite komentar