Međunarodni sud pravde odlučuje o naredbi za obustavu ofanzive na Rafu; izraelske snage nastavljaju da gomilaju trupe

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će danas doneti odluku o zahtevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Južna Afrika je prošle nedelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu celokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da Izrael raspoređuje dodatne snage u Rafi, kao i da će zadati veoma težak udarac Hamasu.

I portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari poručuje da je „Hamas divlji i varvarski“. „Idemo na Hamas. Oslobodićemo naše taoce“, naglašava Hagari.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da su svi donatori EU obnovili svoju podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA).

Ipak, sve je teža situacija u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Aksa u centralnoj Gazi uskoro će prestati sa radom zbog nedostatka goriva za rad generatora u bolnici, saopštile su palestinske vlasti.

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt poručio je da će Nemačka uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Portparol izraelskog premijera osudio je administraciju nemačkog kancelara zbog te izjave poručujući da „mnogi u svetu moraju da provere svoj moralni kompas“.

(RTS)