Mediji: Tajvan će uskoro porinuti prvu podmornicu domaće proizvodnje

Reč je o važnom vojnopolitičkom događaju, jer bi uvođenje domaćih podmornica u stroj trebalo da vladi u Tajpeju omogući da u skorijoj budućnosti ostvari ravnopravniji odnos sa maticom Kinom kada su u pitanju mornaričke snage.

Prva tajvanska podmornica biće predstavljena novinarima u gradu Kaohsiung. Mada će trebati godine da Tajvan samostalno oformi podmorničku flotu, jasno je da će prisustvo tih plovila dodatno zakomplikovati i onako prilično složenu formulu koju bi snage Kineske narodnooslobodilačke armije trebalo da razmrse ako bi poželele da stave Tajvan u okruženje ili probaju iskrcavanje na njegove obale.

Ovo stoga što će odbegla kineska provincija, odluči li da pruži oružani otpor Pekingu, moći da računa i na sopstvene balističke projektile i protivbrodske rakete američke proizvodnje koje se lansiraju sa brodova i obale, te na obaveštajnu i logističku podršku SAD i njenih bliskih regionalnih saveznika Japana i Filipina, a možda čak i na otvoreno vojno učešće američkih snaga, s obzirom na veliki značaj koji i demokratske i republikanske vlasti u Vašingtonu pridaju Kini kao geopolitičkom takmacu koga treba oslabiti i suzbiti.

Korak ka stvaranju sopstvene flote

Dalekoistočni mediji javljaju da Tajvanska armija planira proizvodnju i uvođenje u naoružanje ukupno osam domaćih podmornica na klasični dizel-električni pogon, te otkrivaju da je prvo plovilo koštalo čak jednu i po milijardu američkih dolara.

Smatra se da je tajvanska podmornica duga oko 70 metara, da će je goniti litijum jonske baterije i da će biti naoružana torpedima i protivbrodskim raketama američke proizvodnje, koji su već kupljeni.

Inače, ove godine Tajvan, koji ima blizu 24 miliona stanovnika, je izdvojio oko 18 milijardi američkih dolara za odbranu, a sledeće ta cifra bi trebalo da pređe 20 milijardi.

Na Tajvanu se govori o tome da se ideja o domaćim podmornicama javila još početkom devedesetih, ali da je rad na njenom sprovođenju počeo tek stupanjem na vlast sadašnje predsednice Caj Ingven, koja je na čelo ostrvske vlade došla 2016.

Ona je lično otvorila radove na izgradnji prve tajvanske podmornice 2020. godine.

Tada se očekivalo da će ona iz brodogradilišta izaći tek 2025. godine, ali je zaoštravanje vojnopolitičke situacije vlasti u Tajpeju prisililo da uvećaju ulaganje i ubrzaju konstrukciju za gotovo pune dve godine.

U razvoju tajvanske podmornice veliki doprinos dali su zapadni stručnjaci i savetnici, iz SAD, Kanade i Australije.

Porinuće nove tajvanske podmornice, koje se očekuje početkom idućeg meseca, međutim, ne znači da će ona smesta biti uvedena u upotrebu. Uslediće testovi i obuka zbog čega će ona s punim izvršavanjem zadataka verovatno početi 2025. godine.

(RTS)


Ostavite komentar