Male boginje u Evropi – SZO poziva na „hitnu“ vakcinaciju zbog porasta broja obolelih

U prvih deset meseci 2023. godine bilo je 30 puta više slučajeva morbila u poređenju sa godinom ranije, upozorila je evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije. Poređenja radi, u 2022. godini registrovano je 941 slučaja.

SZO je pozvala zemlje da sprovedu „hitne“ kampanje imunizacije.

Zdravstveno telo Ujedinjenih nacija saopštilo je da je opadanje nivoa vakcinacije razlog za ponovnu pojavu izuzetno zaraznog virusa koji izaziva groznicu, kašalj, a u retkim slučajevima i upalu pluća, upalu mozga i smrt.

Slučajevi su postali češći poslednjih meseci i očekuje se da će se trend nastaviti ukoliko se ne preduzmu hitne mere, saopštili su iz SZO.

„Potrebni su hitni napori u vezi sa vakcinacijom da bi se zaustavio prenos i sprečilo dalje širenje. Od vitalnog je značaja da sve zemlje budu spremne da brzo otkriju i blagovremeno reaguju na epidemije malih boginja, koje bi mogle da ugroze napredak ka eliminaciji morbila“, kaže regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Prema SZO, pandemija kovida 19 ometala je rutinsku imunizaciju dece u periodu između 2020. i 2022. godine.

Procenjuje se da više od 1,8 miliona beba nije vakcinisano protiv morbila u tom periodu.

U Kazahstan je zabeleženo najveće prisustvo morbila – 13.677 slučajeva u 2023. godini, a više od 11.000 slučajeva je među decom mlađom od 14 godina, od kojih je 70 odsto nevakcinisano protiv morbila.

(RTS)


Ostavite komentar