Makron: Počast hiljadama civilnih žrtava savezničkih bombardovanja u Normandiji

Na svečanosti povodom 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, tzv. Dana D, francuski predsednik Emanuel Makron odao je počast „hiljadama civilnih žrtava savezničkih bombardovanja tokom duge bitke za Normandiju“.

„U prvim danima, čak 500 francuskih padobranaca, intergrisanih u jedinice britanskih specijalaca, iskočilo je na neprijateljske položaje ovde, duž obale“, rekao je Makron.

Francuski predsednik podseća da je u Normandiji poginuo prvi saveznički vojnik Dana De, Francuz.

„Hrabrost i odlučnost ovih vojnika imala je važnu ulogu u oslobađanju naše zemlje. Njihovo junaštvo je ostavilo neizbrisiv trag u istoriji“, rekao je Makron.

Gradić Cen-Lou, žrtva savezničkog bombardovanja

Hiljade savezničkih vojnika je poginulo 6. juna 1944. godine na plažama Normandije, ali su isto tako stradali i francuski civili, piše Rojters.

Procene broja civila poginulih u Normandiji dok su saveznici preuzimali kontrolu nad tim regionom kreću se od 13 do 20 hiljada ljudi.

„Osamdeset godina kasnije, naša nacija mora jasno i odlučno da prizna civilne žrtve savezničkih bombardovanja, i u Normandiji, i na drugim mestima u našoj zemlji“, rekao je Makron u Sen-Lou, gradiću koji je gotovo bio uništen tokom savezničkih bombardovanja.

Ističe da žitelji Sen-Loa nikada nisu mešali mržnju ili ogorčenost sa svojom tugom.

Ovaj gradić je bio meta savezničkih bombardovanja jer je bio ključni transportni čvor.

Saveznici su želeli da spreče nemačke, nacističke snage da ga koriste kako bi odbile savezničke napade.

„Sen-Lo je mučenički grad, žrtvovan za oslobođenje Francuske“, poručio je Makron.

Centralna ceremonija zakazana za 6. jun

Centralna ceremonija obeležavanja osam decenija od savezničkog iskrcavanja na Dan D u Normanciji održava se sutra, a prisustvovaće joj svetski lideri – uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rusija, kao bivši saveznik protiv nacističke Nemačke, nije pozvana zbog invazije na Ukrajinu.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

(RTS)