Majka Navaljnog: Ruske vlasti mi pokazale telo, ali mi prete, hoće da tajno sahrane mog sina

„Aleksejevoj majci je prikazano telo njenog sina, ali ga ne vraćaju. Umesto toga, ona je ucenjena. Po nalogu Kremlja, istražitelji su postavili uslove gde, kada i kako sahraniti Alekseja. Oni to žele da urade tajno“, napisala je saradnica Navaljnog Kira Jarmiš na društvenoj mreži iznad video-snimka na kojem je Ljudmila, majka Navaljnog, rekla da joj je telo pokazano.

Nakon toga se ponovo oglasila Ljudmila navodeći da je upravo izašla iz zgrade Istražnog komiteta grada Saleharda.

„Tamo sam provela skoro jedan dan sama, sama sa istražiteljima i kriminolozima. Advokate su pustili tek poslepodne“, rekla je majka Navaljnog Ljudmila na video-snimku objavljenom na Jutjubu. 

Prema njenim rečima, juče je odvedena u mrtvačnicu gde joj je pokazano telo Navaljnog.

„Istražitelji tvrde da znaju uzrok smrti. Imaju spremnu svu medicinsku i pravnu dokumentaciju koju sam videla, a potpisala sam i smrtovnicu“, navela je majka ruskog opozicionara. Ona je istakla da je „po zakonu“ trebalo odmah da joj daju telo Navaljnog.

„Međutim, to do sada nisu uradili. Umesto toga, ucenjuju me, postavljaju mi uslove – gde, kada i kako treba da bude sahranjen Aleksej. To je protivzakonito“, rekla je Ljudmila. Ona tvrdi da su u njenom prisustvu zaposleni u mrtvačnici dobili „naređenje ili iz Kremlja, ili iz Istražnog komiteta“. „Žele da se to radi tajno, bez pozdrava. Žele da me odvedu na periferiju groblja do svežeg groba i kažu: ‘Ovde leži tvoj sin’. Ne pristajem na to“, rekla je Ljudmila.

Dodala je da je odlučila da snimi video-snimak jer su počeli da joj prete.

„Gledajući me u oči, rekli su mi da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, nešto uraditi sa telom mog sina. Istražitelj Voropajev mi je otvoreno rekao: ‘Vreme nije na vašoj strani, leš se raspada’. Neću posebne uslove, samo želim da se sve radi po zakonu. Zahtevam da mi se odmah vrati telo mog sina“, poručila je majka Navaljnog.

Medicinski izveštaj: Navaljni preminuo prirodnom smrću

Kira Jarmiš je saopštila da se u medicinskom izveštaju navodi da je Navaljni preminuo prirodnom smrću.

„U medicinskom izveštaju o smrti koji je prikazan majci Alekseja Navaljnog navedeno je da su uzroci smrti prirodni“, navela je Jarmiševa na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u ruskom zatvoru u petak, 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Supruga Julija Navaljna optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt svog supruga i poručila da će nastaviti da se bori za slobodnu Rusiju.

Navaljna je pozvala Evropsku uniju da ne prizna martovske predsedničke izbore.

(RTS)


Ostavite komentar