Majka Alekseja Navaljnog zahteva od Putina da joj preda telo sina

Majka Alekseja Navaljnog, zatražila je od predsednika Rusije Vladimira Putina da joj „konačno predaju telo Alekseja“ kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

„Vladimire Putine, dozvoli mi da konačno vidim svog sina“, rekla je majka Navaljnog u video poruci ruskom predsedniku.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u petak, 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja. 

Biografija Alekseja Navaljnog

Navaljni je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja. Po profesiji je bio pravnik, a počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet. Snimci su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Od 2011. godine bio je više od 10 puta u zatvoru, zbog raznih dela.

Kandidovao se za gradonačelnika Moskve 2013. godine, i tada je bio drugi na izborima sa 27,24 odsto glasova.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Posle trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obaveštajce, prebačen je u Nemačku na lečenje, koje je bilo uspešno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sedištem u Holandiji, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po sletanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

„Čega se moram bojati? Šta mi se loše može dogoditi u Rusiji?“ rekao je on pri ukrcavanju u avion. „Osećam se kao državljanin Rusije koji ima svako pravo na povratak“, dodao je Navaljni.

Povratak u Rusiju

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora.

Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gde je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje dece, ćerku Dariju i sina Zahara.

(RTS)


Ostavite komentar