Lula da Silva ponovo o Putinu: O eventualnom hapšenju u Brazilu odlučuje pravosuđe

Lula da Silva je rekao da je odluka o eventualnom hapšenju Vladimira Putina na pravosuđu, a ne na vladi.

„Ako Putin odluči da se pridruži samitu sledeće godine, pravosuđe će da odlučuje o mogućem hapšenju, a ne moja vlada“, rekao je Lula na konferenciji za novinare u ponedeljak, povlačeći se od svojih ranijih izjava.

Lula da Silva je u subotu u Indiji gde je održan samit G20 rekao da je Vladimir Putin dobrodošao u na Samitu G20 u novembru sledeće godine u Rio de Žaneiru, te da nema „nema šanse“ da on bude uhapšen ako bude prisustvovao samitu.

„Ako sam ja predsednik Brazila, i ako on dođe u Brazil, nema razloga da bude uhapšen“, rekao je Lula da Silva je u subotu u Indiji.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u martu 2023. godine, godinu dana od početka rata u Ukrajini. Između ostalog optužujuje ga ga za ratni zločin zbog deportacije stotine dece iz Ukrajine što Rusija negira.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, koji obavezuje članice da se pridržavaju nalozima za hapšenje.

Lula da Silva je rekao da će razmotriti članstvo Brazila u Međunarodnom krivičnom sudu, i dodao da želi da zna zašto SAD, Indija i Kina nisu potpisale ugovor o Međunarodnom krivičnom sudu i zašto ga je Brazil potpisao.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike