Lideri EU pozvali na pauze u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze

Na Samitu Evropskog saveta u Briselu lideri su izrazili „najozbiljniju zabrinutost“ zbog pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Lideri EU su pozvali na „kontinuiran, brz, bezbedan i neometan humanitarni pristup“ i pomoć, kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna „kroz sve neophodne mere, uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe“.

Ponovili su osudu napada Hamasa „na najoštriji mogući način“ i istakli pravo Izraela da se brani „u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom“, prenosi Rojters.

Takođe su ponovo pozvali Hamas da odmah oslobodi sve taoce „bez ikakvih preduslova”.

“Evropska unija će blisko sarađivati sa partnerima u regionu da zaštiti civile, pruži pomoć i olakša pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi, gorivu i skloništima, kao i u staranju da takvu pomoć ne zloupotrebljavaju terorističke organizacije“, piše u deklaraciji.

Današnji samit je prvi sastanak lidera EU od kada je palestinski militantni pokret Hamas izveo napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra, nakon čega je Izrael uzvratio raketiranjem i blokadom Pojasa Gaze.

(RTS)


Ostavite komentar