Libija – veliki broj tela pod ruševinama i na obali, SZO apeluje na vlasti da ne sahranjuju stradale u masovnim grobnicama

Stanovnici i spasioci libijskog grada Derna izvlače tela koje je nanela voda i koja izvlače iz ruševina nastalih nakon razornih poplava, preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija i druge grupe za pomoć pozvale su lokalne vlasti da obustave sahranu žrtava poplava u masovne grobnice zbog toga što to može izazvati dugoročne posledice po mentalno zdravlje članova porodica stradalih, ali i zbog zdravstvenih rizika ukoliko se grobnice nalaze kraj vode.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, više od 1.000 poginulih je sahranjeno na taj način, a iz Crvenog polumeseca naveli su da je život izgubilo najmanje 11.300 osoba, a nestalih je više od 10.000. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije raseljeno je više od 38.000 ljudi.

„Tela se gomilaju na ulicama, uz obalu, zatrpana su u ruševinama. Za samo dva sata, moj kolega prebrojao je preko 200 tela na plaži kod Derne“, navodi Bilal Sabijuh iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ministar zdravlja u Tripoliju Ibrahim Al Arabi rekao je za Rojters da su se podzemne vode pomešale sa vodom u kojoj se nalaze tela, mrtve životinje, kanalizacija i hemijske supstance.

„Pozivamo ljude da ne uzimaju vodu iz bunara u Derni“, naveo je Al Arabi.

Iz bolnice u Derni navode da je oformljena poljska bolnica u kojoj se leče ljudi sa hroničnim bolestima, a pribojavaju se da će se zbog zagađene vode raširiti zarazne bolesti. Ipak, navode da kolera dosad nije zabeležena.

Strah od širenja zaraza

Građani se boje epidemije, pošto se veliki broj tela poginulih nalazi pod ruševinama.

„Još ima tela ispod ruševina, a sada su počela da se osećaju“, rekao je pekar Nuri Mohamed koji vekne hleba nudi sugrađanima besplatno.

Lekari u lokalnim bolnicama navode da se tela poginulih fotografišu pre sahrane kako bi porodice mogle da ih identifikuju.

Iz SZO pozivaju da se naprave individualni grobovi koji će biti zabeleženi, pošto brzoplete masovne sahrane mogu da dovedu do brojnih društvenih i pravnih problema, ali i da ostave posledice po mentalno zdravlje građana.

Pomoć stiže iz brojnih zemalja, a na terenu kažu da su najpotrebnije vreće za tela.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da su iz te zemlje poslata tri aviona i brod u kojima se nalazi pomoć, ali i 122 vozila hitne pomoći i spasilačkih službi.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike