Libija, tragedija uprkos upozorenjima

Tragedija u Libiji naglašava razorne posledice ekstremnih vremenskih prilika na krhke države i pokazuje potrebu za ranim upozorenjima na više opasnosti koja obuhvataju sve nivoe vlasti i društva, rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, prof. Peteri Talas.

Libijski nacionalni meteorološki centar 72 sata ranije izdao je upozorenja za ovaj ekstremni vremenski događaj na osnovu čega je proglašeno vanredno stanje.

Upozorenja su izdata zbog obilnih padavina i poplava, ali se ne bave rizikom koji predstavljaju stare brane.

„Problem je kako tu informaciju meteorološkog centra preneti na teren i reći ljudima da su u opasnosti. To u većem delu sveta ne funkcioniše. Vrlo je teško obavestiti pravovremeno i adekvatno ljude da bi se zaštitili u tom periodu kada je nakritičnije“, kaže prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta.

Izdeljenost državnog upravljanja u slučaju katastrofa i mehanizama za reagovanje i infrastruktura projektovana za manje ekstremne događaje, sabrali su se sa meteorološkom pojavom bez presedana i dodatno otežali situaciju na severu Afrike.

„Nacionalni meteorološki centar se suočava sa velikim nedostacima u svojim sistemima osmatranja. Njegovi IT sistemi ne funkcionišu dobro i postoji hronični nedostatak osoblja. Nacionalni meteorološki centar pokušava da radi, ali njegove mogućnosti da to uradi su ograničene. Svetska meteorološka organizacija posvećena je saradnji sa partnerima kako bismo obezbedili rana upozorenja za sve države“, rekao Peteri Talas.

Da podsetimo, ciklon Danijel za 24 sata doneo je i do 414 litara kiše po kvadratu. To je 100 puta više od proseka za septembar. Do sada neviđene poplave u tom delu Afrike odnele su čitave kvartove u Derni, zajedno sa njihovim stanovnicima koji su u to vreme spavali u svojim domovima.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike