Liberasion: Crvenom krstu predato 11 izraelskih talaca; Katar: Postignut dogovor da se primirje produži za dva dana

Hamas je pustio još 17 talaca, među kojima su tri strana državljana. Među oslobođenima je i četvorogodišnja Abigejl Idan, koja je ostala bez oba roditelja u napadu palestinske paravojske 7. oktobra.

Abigejl ima dvostruko, američko i izraelsko državljanstvo. Predsednik SAD Džozef Bajden zahvalio je katarskom emiru šeiku Tamimu bin Hamadu el Taniju na posredovanju koje je pomoglo oslobađanju.

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.

Hamas drži još 195 osoba, od toga su dvadeset sedmoro deca. Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, održan je masovni doček nove grupe od 39 Palestinaca oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Benjamin Netanjahu rekao je da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da je otvoren za produžetak sadašnjeg primirja, ali da će se, kada se ono završi, kopnena operacija vojske nastaviti „u punoj snazi.“

Pauza u borbama prilika je da se dostavi preko potrebna humanirna pomoć. Trećina stanovnika nije dobila osnovne potrepštine. Još 120 kamiona pomoći prešlo je iz Egipta u Gazu, uključujući četiri sa gorivom i plinom. Ogromni su redovi ispred benzinskih stanica.

Izraleska vojska ponovo je upozorila Palestince da ne putuju u severni deo Gaze, što je najava još jačih borbi kada se primirje završi.

U Dženinu i Nablusu na Zapadnoj obali Izraelci nastavljaju racije, stradalo je osmoro Palestinaca. Od početka rata, izraelska vojska bacila je 40.000 tona bombi na Gazu. Raseljeno je 80 odsto stanovništva.

(RTS)


Ostavite komentar