Lavrov: Blinken pobegao sa sastanka OEBS-a kao kukavica

Rani odlazak Entonija Blinkena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja iz makedonske prestonice, pokazuje njihov strah od dijaloga, rekao je Sergej Lavrov, prenela je agencija RIA Novosti.

„Otišao je, kako razumem i Blinken i Borelj su otišli. Zašto se to dešava? Pa, verovatno misle da time izoluju Rusiju. Ali ja mislim da su jednostavno kukavice, da se plaše bilo kakvog iskrenog razgovora sa činjenicama u rukama“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju.

Lavrov je, takođe, rekao da je njegov kolega, državni sekretar Blinken, pobegao, a da on nije nigde pobegao.

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Severne Makedonije, pre dolaska Lavrova iste večeri. 

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, nakon odlaska Blinkena, sleteo u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Severnu Makedoniju.

(RTS)


Ostavite komentar