Kupiti hranu ili platiti račun – milioni Amerikanaca bi mogli da ostanu bez kućnog interneta

Sintija Džordž svake nedelje sa svojom unukom i praunukom komunicira putem video-poziva. Ova 71-godišnja penzionerka na internetu saznaje i kako da se izbori sa bubama koje dolaze iz njenog odvoda, ali i traži bonove za popuste u marketima.

Ipak, ona opravdano brine da će njena veza sa spoljnim svetom uskoro biti prekinuta. Zapravo, plaši se da će morati da donese težak izbor – da kupi dovoljno hrane da se prehrani ili da plati račun za kućni internet.

Sintija nije usamljena u ovom problemu. Kako navodi američka Federalna komisiji za komunikacije, više od 23 miliona domaćinstava u Americi moglo bi već u maju da ostane bez pristupa kućnom internetu ili da budu primorani da plate znatno uvećane račune. Ko sebi to bude mogao da priušti.

U takvom problemu moglo bi da se nađe jedno od pet domaćinstava širom Amerike, ili skoro 60 miliona Amerikanaca, procene su Biroa za popis stanovništva.

Gde leži problem

Problem je ključni Vladin program za koji se očekuje da će ostati bez finansiranja do kraja aprila. Poznat kao Program pristupačne povezanosti (ACP), on pruža popuste na račune za kućni internet domaćinstvima sa niskim primanjima i to u vrednosti od 30 do 75 dolara mesečno.

Iako se mesecima upozorava da vreme ističe, Kongres nije ni blizu odluke o odobrenju šest milijardi dolara, koliko je američki predsednik Džozef Bajden procenio da bi koštala obnova programa.

Prošle nedelje, članovi Kongresa propustili su, kako zagovornici programa kažu, poslednju i najbolju priliku za finansiranje ACP-a. Nakon jedanaest sati dogovorene su izmene budžeta kojima je sprečeno blokiranje Vlade, ali one ne uključuju novac za ACP.

Sada, pošto vreme ističe, Federalna komisija za komunikacije je primorana da počne da gasi program – blokirajući nove registracije i upozoravajući postojeće korisnike da će njihove pogodnosti biti ukinute.

„Zbog političkih igara, oko 60 miliona Amerikanaca će morati da donose teške odluke između plaćanja interneta ili plaćanja hrane, kirije i drugih računa, što će produbiti digitalni jaz u ovoj zemlji“, navodi bivša visoka zvaničnica Federalna komisija za komunikacije.

Kakve su posledice

Bez pomoći ACP programa, milioni Amerikanaca sa niskim primanjima biće primorani da se odreknu kućnog interneta.

A to znači da mnoga deca neće imati mogućnost da obavljaju školske zadatke, odrasli da rade od kuće ili traže poslove, ostvare zdravstvenu zaštitu ili onlajn popune recept, kao i da se povežu sa javnim uslugama, produbljujući digitalni jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju što potencijalno može dovesti do velike ekonomske nestabilnosti.

Prema anketama, vojne porodice čine skoro polovinu pretplatničke baze ACP-a.

Više od četvrtine korisnika ACP-a živi u ruralnim područjima. Čak 65 odsto ispitanika reklo je da se plaši da će izgubiti posao bez ACP; a tri od četiri korisnika su navela kako brinu zbog gubitka onlajn zdravstvenih usluga, dok je više od 80 odsto njih izjavilo da veruje da će njihova deca zaostajati u školi.

Čak petinu pretplatničke baze ACP-a čine stariji od 65 godina, a više od 10 miliona Amerikanaca koji koriste ovaj program ima više od 50 godina.

Mnogi će biti primorani da internet „love“ u restoranima, javnim prostorima i na parkinzima

Kongres je odobrio finansiranje ACP-a sa početnih 14 milijardi dolara 2021. godine. Taj novac je raspoređen gotovo u svakom kongresnom okrugu u zemlji.

Vlada je rekla da je to najveći program pristupačnosti interneta u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, opisujući ga kao program koji se savršeno uklapa sa milijardama dolara uloženih u razvoj infrastrukture.

Sada, ukoliko se problem ne reši, milioni ljudi ostaće bez pristupa mreži, jer neće biti u stanju da plate visoke račune kako bi dobili osnovni internet paket.

Stručnjaci upozoravaju da će zbog toga mnogi biti prinuđeni da pribegavaju ad hok rešenjima, a to bi moglo da znači da će koristiti besplatni bežični internet u restoranima brze hrane, školskim parkinzima i drugim javnim prostorima. Ili će se vratiti uslugama prenosa podataka putem mobilnog telefona, barem tamo gde je ona dostupna.

(RTS)


Ostavite komentar