Kraj „narko-diktature“ u Hondurasu – bivši predsednik osuđen zbog šverca 500 tona kokaina

Vladavina pokretana kokainom, kako su mediji u Hondurasu opisali osam godina koje je Huan Orlando Hernandez proveo na čelu države, doživela je epilog na sudu u Njujorku, gde ga je porota proglasila krivim za šverc droge i posedovanje oružja zbog čega mu preti kazna doživotnog zatvora.

Huan Orlando Hernandez, nekadašnji lider Nacionalne partije Hondurasa, u predsedničku trku 2013. godine ušao je predstavljajući se kao legalista, sposoban da zazuda kartele čije su akcije gotovo u potpunosti paralisale tu latinoameričku državu.

Ali, kako se ispostavilo tokom suđenja, politički uspon Huana Gonzalesa bio je rezultat finansijske podrške šefova narko-kartela sa kojima je imao ozbiljnu poslovnu saradnju.

„Napuniću noseve gringosima“, navodno se hvalio pred saradnicima u koje je, svojevremeno, ubrajao i Hoakina Guzmana Loeru, mnogo poznatijeg po nadimku „El Ćapo“.

Prema optužnici, Hernandez je učestvovao u švercu najmanje 500 tona kokaina u Ameriku.

Suštinski, grupa saradnika koju je Gonzales okupio u vreme dok je bio predsednik, omogućavala je narko-mafijama da kroz Honduras nesmetano prebacuju ogromne količine kokaina.

Među ključnim saradnicima bivšeg predsednika Hondurasa bio je i njegov brat Huan Antonio koga je sud u Njujorku već osudio na – doživotnu robiju.

Tužilac Džejkob Gutviling je, izvodeći svedoke, dokazao da je Gonzales koristio vojsku, policiju, ali i pravosudni sistem, kako bi „štitio“ pošiljke kokaina koje su prolazile kroz Honduras.

„Narko-diktatura“ kako je nova predsednica Hondurasa Sijomara Kastro opisala stanje u državi dok je vladao Gonzales, okončana je 2022. godine. Odmah zatim je prethodnika izručila Sjedinjenim Državama, smatrajući da bi lokalno pravosuđe teško moglo da izađe na kraj sa ovakvim procesom.

Suđenje za šverc droge predsedniku Hondurasa redak je događaj ove vrste pred američkim pravosuđem. Prethodno, jedino je na sličan način suđeno generalu Manuelu Norijegi, koga je sud u Majamiju osudio na 40 godina robije zbog šverca kokaina za račun Pabla Eskobara i njegovog „Medelinskog kartela“.

Norijegu su na dugogodišnje kazne osudili i Francuzi i na koncu Panama.

Jednako je i redak slučaj da se nekadašnji saveznik SAD nađe pred sudom u toj državi, s obzirom na to da je Vašington zdušno podržavao vojnu huntu koja je 2009. godine preuzela vlast i otvorila vrata da Gonzales sa vojnim i policijskim vrhom pretvori državu u leglo kriminala.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, u vreme dok je bio drugi čovek Bele kuće pozdravio je Gonzalesove napore da se uhvati u koštac sa korupcijom i zauzda prekogranične akcije krijumčara droge.

Na sličan način, Gonzalesa je podržavala i administracija Donalda Trampa, iako je u Americi već počeo proces protiv brata predsednika Hondurasa. Američka podrška prekinuta je tek kada je Bajden postao predsednik i kada su se optužbe za umešanost u trgovinu kokainom dramatično nagomilale.

(RTS)


Ostavite komentar