Ko nasleđuje Raisija, šta kaže iranski Ustav

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan kao i još sedam zvaničnika poginuli.su u padu helikoptera „bel 212“ u planinskom području u blizini granice sa Azerbejdžanom. nakon što je prisustvovao otvaranju brane Kiz Kalasi u severnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan u društvu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Prvi potpredsednik Mohamed Mohber trebalo bi da preuzme funkciju ako to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

Pored toga, Ustav nalaže da tri šefa ogranaka vlasti — potpredsednik, predsednik parlamenta i ministar pravosuđa — moraju da organizuju izbor za novog lidera u roku od 50 dana od dana kada je prvi potpredsednik preuzeo ulogu vršioca dužnosti predsednika.

Ipak, iranski vrhovni vođa je konačni arbitar unutrašnjih i spoljnih poslova u Islamskoj Republici, što umanjuje ovlašćenja predsednika zemlje.

Za razliku od svog prethodnika, umerenog bivšeg predsednika Hasana Rohanija, Raisi je gajio blisko savezništvo sa Hamneijem.

Kako navodi Si-En-En, mnogi Iranci veruju da se Raisi pripremao da bude unapređen u vrhovno rukovodstvo.

(RTS)