Ko je Šveđanin uhapšen u Beogradu zbog kog je pokrenuta specijalna operacija „Frig“

Švedski državljanin V. M. uhapšen je juče u Beogradu po poternici iz Stokholma. Terete ga za zloupotrebu opojnih droga, neovlašćeno držanje, nošenje i raspolaganje vatrenim oružjem u okviru organizovane kriminalne grupe.

MUP Srbije saopštio je da je pokrenut ekstradicioni postupak za izručenje uhapšenog Švedskoj, kao i da su pretresom stana, koji je uhapšeni koristio u Beogradu, pronađeni brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega.

Švedska policija saopštila je da je reč o važnom hapšenju koje je rezultat međunarodne policijske saradnje.

Tužiteljka Johana Kolga navela je da se radi o teškom organizovanom kriminalu i da istraga traje duži vremenski period, ali da se tokom oktobra intenzivno radilo na slučaju, što je dovelo do hapšenja.

Iz policije navode i da je uhapšeni Šveđanin jedan od ljudi protiv kojih je švedska policija pokrenula specijalnu operaciju „Frig“, u okviru koje se ciljaju osumnjičeni koji naručuju krivična dela koja izvršavaju drugi, najčešće, mladi ljudi.

„Važno je pokazati da se kao kriminalac iz bande nigde ne možete osećati bezbedno“, navela je Hana Paradis, komandant specijalne operacije „Frig“.

Ni tužilaštvo ni policija u Stokholmu nisu želeli da potvrde da li je uhapšeni povezan sa kriminalnom grupom „Fokstrot“, koja se smatra jednom od odgovornih za talas nasilja koji je zahvatio Švedsku od početka godine.

Ipak, izvori švedskog lista Aftonbladeta navode da je Šveđanin uhapšen u Beogradu odgovoran za naoružanje grupe „Fokstrot“ i jedan od bliskih saradnika Rave Madžida, koji se smatra vođom te grupe.

MUP Srbije je saopštio i da je više članova organizovane kriminalne grupe kojoj V. M. pripada već osuđeno u Švedskoj, a švedski javni servis SVT preneo je da je 24. oktobra u Tunisu uhapšena petorica Šveđana koji su povezani sa „Fokstrotom“.

Obračun dve kriminalne grupe doveo je do toga da su pucnjave i eksplozije gotovo postale svakodnevica stanovnika Stokholma, a talas nasilja je vrhunac dostigao krajem septembra kada su za samo 12 sati u pucnjavi ubijena dva muškarca, a u eksploziji na drugom kraju grada poginula 25-godišnja žena.

Tada je švedska policija saopštila da su novi napadi mogući na 150 lokacija širom Stokholma i da nemaju resurse kojima bi pokrili sva ta mesta.

Zbog toga je hitno reagovala vlada. Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je da je vojsci omogućeno da pomaže policiji u sprečavanju višemesečnog talasa nasilja i kriminala u toj zemlji.

(RTS)


Ostavite komentar