Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsednik Irana

Mohber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom iranskom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika.

Mohber je bio deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru prošle godine kada je dogovoreno da Iran ruskoj vojsci isporuči rakete zemlja-zemlja i više dronova.

Pored njega u iranskoj delegaciji bila su i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u „aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila“. Dve godine kasnije skinut je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledala, na listu sankcionisanih subjekata.

Setad ili Štab za izvršenje imama, osnovan je po naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hamneijev prethodnik, ajatolah Homeini preko koga je upravljao imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama posle Islamske revolucije 1979. godine.

Većina prihoda od prodaje te imovine je, kako je tvrđeno, išla je u dobrotvorne svrhe.

(RTS)